Antena 3 CNN Economic Biz News Business Inflaţia a crescut cu 0.64% în luna mai

Inflaţia a crescut cu 0.64% în luna mai

Inflaţia a crescut cu 0.64% în luna mai
11 Iun 2007   •   10:46

Inflaţia a crescut în luna mai cu aproape un procent. Acest lucru se reflectă şi în inflaţia anuală care s-a majorat la 3,81%. Inflaţia a crescut în principal ca urmare a scumpirii benzinei şi serviciilor, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Preţurile serviciilor au crescut cu 2,31% în mai, după ce chiriile, au urcat cu 93,5%. În categoria serviciilor s-au mai scumpit transportul urban (1,4%), serviciile de apă, canal şi salubritate (0,6%). În contra partidă au scăzut tarifele la telefonie (-1,5%).

Preţurile mărfurilor nealimentare au înregistrat o creştere cu (0,3%) influenţată în principal de creşterea la combustibili cu 1,7%, determinată de majorarea preţului la benzină. În schimb, au scăzut preţurile pentru autoturisme şi piese de schimb cu 0,8%. Alimentele s-au scumpit în medie cu 0,23% în mai, întrucât au crescut preţurile legumelor şi conservelor de legume (+3,3%), fructelor şi conservelor din fructe (+2,6%) şi s-au redus preţurile ouălor (-8,8%).

Ţinta de inflaţie stabilită pentru acest an de Banca Naţională a României este de 4% plus/minus un punct procentual. Prognoza BNR indică pentru finalul anului o rată de 3,7%.

Antena 3

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close