Antena 3 CNN Economic Biz News Business Iran: OPEC să reducă producţia de ţiţei cu 1-3 milioane de barili pe zi

Iran: OPEC să reducă producţia de ţiţei cu 1-3 milioane de barili pe zi

Iran: OPEC să reducă producţia de ţiţei cu 1-3 milioane de barili pe zi
19 Oct 2008   •   18:28

Iranul solicită Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) să reducă producţia de ţiţei cu 1, până la 3 milioane de barili pe zi, din cauza crizei financiare internaţionale şi a scăderii cererii mondiale de combustibil, spune guvernatorul Iranului în cadrul grupului, Mohammad Ali Khatibi, informează de Reuters. OPEC a hotărât să reprogrameze pentru 24 octombrie o întâlnire de urgenţă, programată pentru 18 noiembrie, prilej cu care se va discuta despre impactul crizei internaţionale asupra pieţei petrolului.
Între timp, preþul petrolului a scăzut la jumătate faţă de valoarea record de peste 147 dolari pe baril înregistrată la jumătatea lunii iulie. Petrolul destinat pieţei americane a fost cotat, vineri, la 71,85 dolari pe baril.
"Arătând către diversele crize financiare mondiale şi către scăderea drasticã a cererii de petrol, oficialul iranian şi-a exprimat speranţa că statele membre ale OPEC vor reduce producţia cu un milion, la trei milioane de barili pe zi, pentru a echilibra raportul dintre cerere şi ofertă", arată un reportaj al televiziunii naţionale, care îl citează pe Ali Khatibi.
Iran, al patrulea mare exportator de petrol din lume şi al doilea mare producãtor din cadrul OPEC, a manifestat mereu interes faţă de evoluţia preţurilor de pe piaţa de profil.
Economiştii sunt de părere că Iranul a devenit dependent de preţurile mari, unii spunând că are nevoie să primească între 70 şi 75 de dolari pe barilul de ţiţei, pentru a-şi echilibra situaţia macroeconomică.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: OPEC
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close