Antena 3 CNN Economic Biz News Business Iranul avertizează. Preţul petrolului ar putea depăşi 200 dolari/baril

Iranul avertizează. Preţul petrolului ar putea depăşi 200 dolari/baril

Iranul avertizează. Preţul petrolului ar putea depăşi 200 dolari/baril
26 Oct 2007   •   19:06

Iranul a avertizat că preţul barilului de petrol ar putea depăşi nivelul de 200 de dolari în cazul unui conflict armat în zona Golfului, ca urmare a activităţilor nucleare ale ţării islamice. Avertizarea a fost lansată de generalul Yahya Safaui, consilierul pentru Afaceri Militare al liderului suprem iranian, Ali Jamenei, care consideră că această posibilă scumpire este unul dintre motivele pentru care „Statele Unite ale Americii nu poate începe un război” împotriva Republicii Islamice.

Safaui, fost comandant general al Gărdienilor Revoluţiei, nu s-a referit la noi sancţiuni economice americane pentru regimul militar iranian, dar a acuzat SUA „că încearcă să controleze petrolul din regiune şi să vândă arme”. „Cei care militează pentru război şi sprijină strategia unilaterală a Americii sunt proprietarii cartelurilor petroliere, printre care se numără şi fostul vicepreşedinte american Dick Cheney”, a spus Safaui.

Totuşi, oficialul iranian consideră că actualele „circumstanţe politice şi economice ale SUA nu le ajută să deschidă un nou front şi să înceapă al treilea război”, după invazia din Irak şi Afganistan. În opinia sa, „America nu poate ataca Iranul din trei motive. Primul este acela că nu ştie care va fi reacţia iranienilor şi al doilea este problema energiei, deoarece numai America consumă în jur de 25% din energia lumii, şi, în cazul unui conflict armat în Golful, preţul petrolului va depăşi 200 de dolari pe baril. Al treilea motiv este acela că America este preocupată de situaţia din Israel”, a subliniat Safaui, care a acuzat că Statele Unite şi Israelul sunt „sursă de tensiune şi terorism de stat în toată lumea”.

Pe de altă parte, acesta consideră că „europenii, inclusiv Germania şi Franţa, precum şi companiile şi tehnologia britanică, au fost cei care au pus armele chimice cele mai complicate la dispoziţia regimului fostului preşedinte irakian Saadam Husein”.

Rompres

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close