Antena 3 CNN Economic Biz News Business Iranul va livra gaze Europei de Vest în urma unui acord cu Elveţia

Iranul va livra gaze Europei de Vest în urma unui acord cu Elveţia

Iranul va livra gaze Europei de Vest în urma unui acord cu Elveţia
18 Mar 2008   •   10:49

Elveţia a rupt frontul comun al ţărilor occidentale faţă de Iran şi a încheiat un acord pentru livrarea de gaz din această ţară. Acordul a fost semnat, în timpul unei vizite a ministrului elveţian de externe, la Teheran. Oficialul a precizat că documentul nu încalcă sancţiunile impuse de ONU pentru refuzul Iranului de a-şi suspenda programul de îmbogăţire a uraniului.Statele Unite, aflate la originea sancţiunilor, au criticat totuşi acordul care, în opinia lor, "violează spiritul" rezoluţiilor ONU.

Grupul energetic elveţian EGL a încheiat acordul cu National Iran Gas Export Company pentru o perioadă de 25 de ani, care se obligă să livreze Europei occidentale 5,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Joachim Conrad, şeful companiei EGL a declarat pentru Reuters că gazul iranian va tranzita Turcia, Grecia şi Albania iar pentru a ajunge în Italia va fi construită o nouă conductă prin Marea Adriatică. "Prin această mişcare vom crea o nouă cale pentru distribuţia gazului spre Europa de Vest", a spus Joachim Conrad.

Noua conductă trans-adriatică, aflată în stadiul de proiect, va fi finalizată în 2010, conform preşedintelui EGL. Compania elveţiană va investi 150 de milioane de euro în noua conductă.

Conrad a refuzat să dezvăluie valoarea exactă a afacerii încheiate cu Iranul dar a declarat că se situează între 10 şi 22 de miliarde de euro, depinzând de un număr de factori, inclusiv de preţul pentru energie.

Antena3.ro

×
Parteneri
Angajaţii Guvernului au ieşit în stradă, nemulţumiţi de salarii
x close