Antena 3 CNN Economic Biz News Business Isărescu: bugetul dinaintea alegerilor va fi "euforic"

Isărescu: bugetul dinaintea alegerilor va fi "euforic"

Isărescu: bugetul dinaintea alegerilor va fi "euforic"
10 Aug 2007   •   08:20

Există o stare de "euforie" faţă de cheltuielile bugetare înainte de alegerile din 2008 - avertizează guvernatorul Băncii Naţionale a României. Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, Mugur Isărescu precizează că este timpul ca BNR să acţioneze pentru calmarea acestei euforii. Guvernatorul BNR spune că majorarea pensiilor reprezintă o problemă minoră în comparaţie cu presiunile salariale sporite în sectorul privat.

Rata şomajului se află la cel mai scăzut nivel după 1991 şi creşterea numărului de emigranţi a condus la formarea unui deficit pe piaţa forţei de muncă în unele sectoare, ceea ce reprezintă um motiv de preocupare la nivelul băncii centrale.

În interviul acordat agenţiei Reuters, Mugur Isărescu s-a declarat de asemenea îngrijorat de ritmul de apreciere a leului decât de creşterile efective. "În ultimii doi ani, aprecierea leului a fost în general prea rapidă. Există şanse egale pentru o viitoare apreciere sau depreciere a monedei naţionale", precizează acesta.

Isărescu a arătat, însă, că aprecierea semnalată de leu în ultimele luni a reprezentat un factor-cheie, care a creat spaţiul necesar implementării măsurilor de reducere a dobânzii de politică monetară în acest an. Obiectivul Băncii centrale este, în acest moment, consolidarea ratelor dobânzilor, având în vedere că inflaţia şi planurile Guvernului pentru deficitul bugetar se află sub control, mai precizează guvernatorul.

Respingând criticile din partea Fondului Monetar Internaţional, care este de părere că România are nevoie de costuri de creditare mai mari pentru a menţine inflaţia la un nivel scăzut şi pentru a evita o aterizare dură a economiei, Isărescu a afirmat că un astfel de risc nu este mai mare în România decât în cazul altor membri noi ai Uniunii Europene.

În acelaşi timp, însă, Mugur Isărescu avertizează asupra unei supraestimări a veniturilor în ce priveşte realizarea planurilor de buget pentru anul viitor. "Am observat o stare de euforie faţă de cheltuielile de la bugetul României. Este timpul ca BNR să acţioneze pentru calmarea acestei euforii", mai spune guvernatorul băncii centrale.

Antena 3

×
Parteneri
Înregistrări șocante de la Spitalul Pantelimon: A murit tot salonul 6!
x close