Antena 3 CNN Economic Biz News Business Isărescu: Cursul leului va reveni la nivelul din 2005-2006

Isărescu: Cursul leului va reveni la nivelul din 2005-2006

Isărescu: Cursul leului va reveni la nivelul din 2005-2006
19 Feb 2008   •   18:33

Guvernatorul BNR nu vede scăderea leului din ultimele luni ca pe o catastrofă. Cursul va reveni la nivelul din 2005 - 2006, a declarat Mugur Isărescu, la Antena 3, în cadrul emisiunii Biz Bazar. "Leul nu este deloc tăvălit. Acum doi ani, el era leul greu şi valoarea lui era cam aceeaşi ca acum. Atunci spuneam că e prea tare. El şi-a revenit spre o normalitate, după ce crescuse nefiresc de mult?. Preşedintele Băncii Naţionale le-a transmis românilor că nu au nici un motiv să îşi piardă încrederea în leu ca monedă de economisire, pentru că dobânzile la depozite au fost în permanenţă mai mari decât la depozitele în euro.

Deprecierea cursului a început în iulie anul trecut, de la valoarea de 3,1 de lei pentru un euro şi a atins un nivel maxim în luna ianuarie a acestui an, când a fost cotat la 3,8 lei pentru un euro. Mugur Isărescu este însă optimist în privinţa cursului valutar. Pentru acest an, estimează o corecţie de maximum 10%.

Unul dintre sfaturile pe care guvernatorul le-a dat Guvernului a fost ca politica fiscală să fie mult mai aspră decât au programat-o. ?Noi vorbim despre un mix mult mai echilibrat de politici economice, iar politica fiscală trebuie să fie mult mai aspră decât au programat-o?.

În ceea ce priveşte piaţa creditelor, guvernatorul a precizat aceasta este una dintre cele mai funcţionale din România. Dobânzile tot mai mari din acest sector sunt însă o reflectare directă a cererii foarte crescute şi mai puţin a inflaţiei monetare.

Suntem în al 9-lea an de creştere economică. Este însă una cu elemente riscante, a avertizat preşedintele Băncii Naţionale. Şi asta pentru că suma dintre ceea ce se investeşte şi consum depăşeşte capacitatea de producţie a României, ceea ce se reflectă în deficitul extern. ?Avem o creştere nesustenabilă de consum?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close