Antena 3 CNN Economic Biz News Business Isărescu: În 2007 s-a ratat ţinta inflaţiei, dar rezultatele sunt pozitive

Isărescu: În 2007 s-a ratat ţinta inflaţiei, dar rezultatele sunt pozitive

Isărescu: În 2007 s-a ratat ţinta inflaţiei, dar rezultatele sunt pozitive
07 Feb 2008   •   11:18

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat joi că ?ratarea ţintei inflaţiei în anul 2007 trebuie privită dintr-un context mai larg? pentru că ?performanţele faţă de 2005 sunt pozitive?. Pentru 2008, ţinta de inflaţie stabilită de Guvern şi Banca Naţională este de 3,8% plus - minus un punct procentual, iar prognoza prezentată de banca centrală este revizuită de la 4,3 la 5,9%. Conform Guvernatorului BNR, anul acesta ?vom depăşi rata inflaţiei de 8 la sută spre sfârşitul acestui trimestru ? însă ?vom intra pe un trend de dezinflaţie în partea a doua a acestui an.?

?Ce s-a întâmplat cu petrolul reprezintă şocuri externe cu care nici o bancă din lume nu se poate pune. Importantă este anticipaţia inflaţionistă, trebuie readusă încerederea, trebuie evitate măsurile administrative cum ar fi controlul preţurilor, care deviază funcţionarea mecanismelor de piaţă şi care poate avea ca rezultat o spirală a creşterii preţurilor?, a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a arătat că evoluţia preţurilor se poate transforma în spirală, însă în urma unei analize atente se va observa că înrăutăţirea inflaţiei începută în vara anului trecut are caracter temporar. La finele anului trecut, rata anuală a inflaţiei s-a situat la nivelul de 6,57 la sută faţă de 4,87la sută în decembrie 2006, plasându-se în afara intervalului de variaţie de 3-5 la sută asociat ţintei de inflaţie de 4 la sută.

Devierea s-a produs în principal ?ca urmare a unor şocuri exogene acţionând asupra ofertei agregate performanţa nefavorabilă a sectorului agricol datorată secetei severe, dar şi creşterea preţurilor produselor alimentare şi ale combustibililor la nivel mondial. Presiunile inflaţioniste astfel generate au fost amplificate de persistenţa excesului de cerere agregată în condiţiile majorării puternice a veniturilor şi ale dinamicii înalte a creditului acordat sectorului privat?, se spune într-un comunicat al BNR.

DECLARAŢIILE LUI MUGUR ISĂRESCU

Antena3.ro

×
Parteneri
Șoferii români care pot rămâne fără permis pe o perioadă de 10 ani
x close