Antena 3 CNN Economic Biz News Business Isărescu: Inflaţia pe 2007 va fi de 3,9 %

Isărescu: Inflaţia pe 2007 va fi de 3,9 %

Isărescu: Inflaţia pe 2007 va fi de 3,9 %
06 Aug 2007   •   09:33

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a prezentat luni Raportul trimestrial asupra inflaţiei. Documentul, aprobat deja de Consiliul de Administraţie al BNR, analizează perspectivele inflaţiei şi politica monetară pe termen mediu şi lung. Oficialii băncii au, însă, o atitudine rezervată faţă de politica monetară, dată fiind majorarea cheltuielilor guvernamentale, incertitudinile legate de atitudinea investitorilor şi evoluţia preţurilor produselor agricole în condiţii de secetă. Pentru anul 2009 ţinta de inflaţie a fost stabilită la nivelul de 3,5 la sută.

Inflaţia este influenţată negativ de creşterile de preţuri din ultima perioadă, a declarat Mugur Isărescu. Controlul monetar a rămas ferm şi restrictiv iar BNR a recurs la micşorări ale politicii de dobândă monetară. Guvernatorul BNR a mai precizat că aprecierea leului a ajutat la menţinerea inflaţiei în marjele propuse de Banca Naţională. Un alt aspect pozitiv în menţinerea inflaţiei a fost integrarea în UE, care a dus la creşterea concurenţei.

Prognoza de inflaţie a BNR pentru 2008 a scăzut cu 0,5 puncte, la 3,7%, a mai anunţat Isărescu. Cu toate acestea, BNR a revizuit în creştere cu 0,2 puncte prognoza de inflaţie pentru 2007, de la 3,7% la 3,9%.

Antena 3

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close