Antena 3 CNN Economic Biz News Business Isărescu linişteşte populaţia: Băncile româneşti sunt solide, iar acţionarii nu îşi pot retrage fondurile

Isărescu linişteşte populaţia: Băncile româneşti sunt solide, iar acţionarii nu îşi pot retrage fondurile

Isărescu linişteşte populaţia: Băncile româneşti sunt solide, iar acţionarii nu îşi pot retrage fondurile
13 Oct 2008   •   16:32

Băncile româneşti sunt bine capitalizate, extrem de solide, iar banca-mamă nu poate retrage liniile de finanţare, chiar dacă ar avea probleme, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, citat de Mediafax. Informaţiile care provoacă panică în rândul populaţiei circulă din dorinţa de senzaţional.
"Capitalurile dintr-o bancă nu se pot retrage, sub nicio formă (...) Liniile de creditare nu sunt bani care se iau când îi trăzneşte celui din exterior, sunt contracte. Nu vine unul şi spune ?Bau?, iar banii au plecat din România. O eventuală bancă din exterior cu probleme, dacă a creditat o bancă din România, nu poate retrage banii", a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR a precizat că solvabilitatea este foarte bună, depăşind, pe medie, 13%. Chiar şi băncile despre care se zvoneşte că ar avea probleme stau bine la capitolul solvabilitate, aceasta depăşind 14-15 procente.
Mugur Isărescu a ţinut să precizeze că Banca Centrală nu ţinteşte cursul de schimb şi că BNR intervine numai atunci când este convinsă asupra realităţii cotelor de piaţă.
"Este foarte importantă realitatea cotaţiilor din piaţă, a jucătorilor reali, nu vorbim de corecţi, ci de reali, adică cei care au lei şi valută. A te juca pe ecran cu cotaţii este un mare păcat într-o piaţă care se vrea funcţională. Trebuie să vedem cât de reale sunt acele cotaţii, dacă cel care cumpără valută are lei, îşi permite să cumpere lei la 18%, ca să vândă, contra valută", a declarat Isărescu.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu criza economica
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close