Antena 3 CNN Economic Biz News Business Isărescu: Productivitatea acumulată în şapte ani a dispărut

Isărescu: Productivitatea acumulată în şapte ani a dispărut

Isărescu: Productivitatea acumulată în şapte ani a dispărut
05 Noi 2007   •   12:11

Productivitatea scăzută din România, corelată cu politici salariale excesive, au făcut ca inflaţia să depăşească estimările Băncii Centrale, iar deficitul de cont curent a devenit periculos pentru stabilitatea macroeconomică, a avertizat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei. ?Toate câştigurile de productivitate acumulate din 2000 încoace au dispărut. Suntem pe fundul oalei. Competitivitatea externă s-a erodat şi a plasat deficitul extern la niveluri dificil de susţinut pe termen îndelungat?, a subliniat acesta.

?Deficitul de cont curent a ajuns la 14 la sută şi este greu de susţinut?, a avertizat guvernatorul, dar a reamintit că a avut o bună colaborare cu Guvernul în politicile fiscale. Productivitatea nu a putut depăşi creşterile de salarii, în 2007, iar asta a afectat ţinta de inflaţie de 4 la sută, fiind înregistrată o creştere de 1,8 puncte procentuale peste estimări, până la sfârşitul anului, a arătat Isărescu.

Banca naţională prognozează pentru finele anului o rată a inflaţiei de 5,7%, în creştere cu 1,8 % mai mult decât nivelul de 3.9 % estimat în luna august. Pentru 2008, ţinta de inflaţie stabilită de Guvern şi BNR este de 3,8%, plus minus un punct procentual.

Isărescu a explicat că avertismentele BNR vin deoarece ne apropiem de alegerile de anul viitor şi este de dorit să nu se construiască programe economice care să conducă la câştigarea alegerilor, dar care să nu fie viabile. Pentru perioada următoare se impune o regândire a mixului de politici economice, care să cuprindă şi continuarea reformelor structurale, astfel încât să se stimuleze creşterea productivităţii şi a competitivităţii externe a produselor româneşti, spun specialiştii băncii naţionale.

Antena 3

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close