Antena 3 CNN Economic Biz News Business Italia: Producătorii de paste, acuzaţi de formarea unui cartel

Italia: Producătorii de paste, acuzaţi de formarea unui cartel

Italia: Producătorii de paste, acuzaţi de formarea unui cartel
Sursa foto: paste fainoase
06 Ian 2010   •   20:51

Producătorii italieni de paste făinoase au fost acuzaţi că au format un cartel pentru a creşte preţurile la alimentul favorit din acest stat. Preţul spaghettilor şi al altor tip de paste a crescut cu peste 50 procente în ultimii doi ani, în pofida faptul că preţul la grâul dur a scăzut ca urmare a crizei economice globale.
Creşterile au afectat milioane de familii italieni, într-o perioadă când deja luptă cu efectele recesiunii.
Procurorii cred că cinci mari companii- ? Amato, Barilla, De Cecco, Divella şi Garofalo ? au format un cartel pentru a creşte preţurile şi au lansat deja o anchetă.
Oficialul guvernamental Roberto Sambuco a convocat producătorii de paste şi de produse din făină pentru o întâlnire pe data de 19 ianuarie, când li se va cere să explice de ce au crescut preţurile.
"Producătorii de paste sunt convocaţi pentru fixarea preţului de retail al pastelor, comparativ cu costul materiei prime," arată un comunicat al ministerului economic de dezvoltare.
Un italian mănâncă în medie 27 de kilograme de paste pe an- de departe cel mai mare consum din lume.
Luna trecută, poliţia italiană a efectuat raiduri la cei mai cunoscuţi producători şi la sindicate, parte a unei anchete lansată în 2007 pentru acuzaţii de fixare a preţurilor.
În februarie anul trecut, autorităţile antitrust au amendat 26 producători cu 12 milioane de euro, pentru colaborare în cadrul unui cartel în perioada octombrie 2006 - martie 2008.
Împreună companiile reprezintă 90% din piaţa din Italia.
În perioada mai 2006 -mai 2008, preţul la paste a sărit cu 51.8 procente.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close