Antena 3 CNN Economic Biz News Business Kazahstanul a oprit exporturile de petrol către Ungaria şi Slovacia

Kazahstanul a oprit exporturile de petrol către Ungaria şi Slovacia

Kazahstanul a oprit exporturile de petrol către Ungaria şi Slovacia
Sursa foto: Kazahstan
09 Feb 2010   •   16:30

Kazahstanul a oprit exporturile de petrol către Ungaria şi Slovacia, prin intermediul conductei Drujba, în urma unei dispute comerciale cu Ucraina, forţând grupul Lukoil să compenseze livrările către cele două state, au declarat, marţi, traderi de pe piaţa petrolieră, citaţi de Reuters.
Lukoil va redirecţiona 300.000 de tone de petrol (2,2 milioane de barili) către cele două state afectate. Cantitatea suplimentară de petrol care va fi furnizată Ungariei şi Slovaciei era destinată exportului, în februarie, prin intermediul portului polonez Gdansk.
"Kazahstanul a cerut companiei Transneft să transfere livrările planificate pentru Ungaria şi Slovacia către alte destinaţii", a declarat o sursă din sectorul petrolier, apropiată situaţiei.
Sursele citate au spun că situaţia actuală este rezultatul deciziei Ucrainei de a renunţa la un acord de tranzit pentru 2010 încheiat cu autorităţile din Kazahstan, ca răspuns la suspendarea de către Kazahstan a livrărilor de petrol prin portul ucrainean Odesa în 2009.
Prin intermediul conductei Drujba sunt livrate Europei mai mult de 1,2 milioane de barili de ţiţei pe zi.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: kazahstan gaze
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close