Antena 3 CNN Economic Biz News Business Kazahstanul vrea să controleze Marea Caspică

Kazahstanul vrea să controleze Marea Caspică

Kazahstanul vrea să controleze Marea Caspică
07 Sep 2007   •   07:11

Guvernul din Kazahstan cere companiilor occidentale să-i acorde un rol sporit în exploatarea unui uriaş zăcământ de petrol din Marea Caspică. Statul kazah este asociat la proiect prin concernul KazMunayGaz, care a cumpărat recent 75% din grupul Rompetrol. Kazahstanul va cere, pe de altă parte, compensaţii şi de la Rusia, după eşecul lansării unui satelit de la cosmodromul Baikonur, de pe teritoriul său.


Zăcământul Kaşagan, din sectorul kazah al Mării Caspice, este considerat cel mai mare descoperit în ultimele patru decenii în întreaga lume. Zăcământul este exploatat de un consorţiu condus de grupul italian ENI. Producţia urma să înceapă de doi ani, dar punerea în exploatare a fost amânată de mai multe ori şi este programată abia în 2010. Situaţia nemulţumeşte conducerea kazahă, care pretinde un rol de co-decizie pentru concernul de stat KazMunayGaz, asociat în consorţiu cu doar 8,33 la sută din capital.


Premierul a adăugat că doreşte soluţionarea disputei prin "negocieri prieteneşti", dar, dacă acestea nu vor da rezultate, va aplica "un plan B" pe care nu l-a dezvăluit. Pentru a da cererii şi mai mare greutate, guvernul a suspendat pe trei luni lucrările de la Kaşagan, pe motiv că "au perturbat echilibrul ecologic".

Daunele ecologice au fost invocate de premierul kazah şi după accidentul spaţial de joi. O rachetă rusă care urma să plaseze pe orbită un satelit japonez s-a prăbuşit la puţin timp după lansarea de pe cosmodromul Baikonur. Guvernul a suspendat toate lansările şi a avertizat că va cere compensaţii de la cei vinovaţi. Baikonur este principalul cosmodrom folosit de industria spaţială rusă.

Antena 3

×
Parteneri
Înregistrări șocante de la Spitalul Pantelimon: A murit tot salonul 6!
x close