Antena 3 CNN Economic Biz News Business Leul puternic falimentează exportatorii

Leul puternic falimentează exportatorii

Leul puternic falimentează exportatorii
06 Iul 2007   •   07:59

Exportatorii au pierdut miliarde din cauza aprecierii leului. Pierderile înregistrate de exportatori în luna iune se ridică la peste 200 de milioane de euro, deoarece firmele româneşti din domeniu înregistrează pierderi de circa 25 milioane euro pe lună la fiecare procent de apreciere a leului. Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România spun că, în acest ritm, companiile româneşti vor da faliment una câte una.

Acest fapt are, la rândul său, două efecte negative, avertizează oamenii de afaceri - un deficit mare al balanţei comerciale şi mărirea şomajului. Exportatorii spun că cele mai afectate afaceri sunt cele naţionale, întrucât societăţile multinaţionale au posibilitatea de a-şi recupera pierderile din România în afara ei.

Pe de altă parte, o altă nemulţumire a exportatorilor este neimpozitarea, de către statul român, a aşa-numitului capital speculativ care intră în ţară. De la începutul acestui an, moneda naţională s-a apreciat în raport cu euro şi dolarul cu peste 7%, numai în luna iunie leul întărindu-se cu peste 4% faţă de euro.

Antena 3

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close