Antena 3 CNN Economic Biz News Business Leul scade cu şapte bani faţă de euro după ce Standard & Poor's a redus ratingul României

Leul scade cu şapte bani faţă de euro după ce Standard & Poor's a redus ratingul României

Leul scade cu şapte bani faţă de euro după ce Standard & Poor's a redus ratingul României
27 Oct 2008   •   17:39

Leul s-a depreciat luni seară ca urmare a anunţului făcut de agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's privind reducerea ratingului României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung. De asemenea, calificativul pentru creditele pe temen scurt a scăzut pentru ţara noastră.
Cursul de schimb a urcat cu aproximativ şapte bani, la valoarea de 3,76- 3,77 lei pentru un euro.
Agenţia Standard&Poor's a redus, luni, ratingul României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung la "BB+", de la "BBB-", iar calificativul pentru creditele pe termen scurt a fost redus la "B", de la "A-", ambele cu perspectivă "Negativă".
"Scăderea ratingului reflectă riscurile în creştere pentru economia reală a României, ca urmare a vulnerabilităţii ridicate a sectorului privat şi a dependenţei de sursele de finanţare externe, tot mai nesigure" se arată într-un comunicat al agenţiei.
Potrivit specialiştilor agenţiei, economia României s-a supraîncălzit în absenţa unor măsuri din partea autorităţilor pentru combaterea problemelor care fuseseră semnalate anul trecut când Standard&Poor's a modificat perspectiva pentru situaţia economică din România din ?Stabilă? în ?Negativă?.
"Autorităţile nu s-au ocupat de aceste provocări economice, atenţia transferându-se către alegerile generale care urmează", se menţionează în comunicat.
Mai mult, perspectiva ?Negativă? înseamnă că românii se pot aştepta la o nouă reducere a ratingului pentru împrumuturi. "România este vulnerabilă la un scenariu de oprire bruscă a intrărilor de capital, care ar necesita o ajustare drastică a economiei şi ar cauza o deteriorare a balanţei de plăţi a guvernului" mai arată specialiştii de la Standard&Poor's.
Antena3.ro

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close