Antena 3 CNN Economic Biz News Business Leul se prăbuşeşte. Valoare record a Euro - 3.6822 lei

Leul se prăbuşeşte. Valoare record a Euro - 3.6822 lei

Leul se prăbuşeşte. <font color=red>Valoare record a Euro - 3.6822 lei</font>
10 Ian 2008   •   19:26

Românii cu rate în euro au mai pierdut joi nişte bani. Euro a crescut cu încă cinci bani, depăşind nivelul de 3,68 lei, oficial. Este cel mai mare curs înregistrat pe piaţa valutară românească în ultimii doi ani. În acelaşi timp, cursul leu/dolar a depăşit valoarea de 2,5 lei, pentru prima dată din aprilie anul trecut. Deprecierea leului nu îi va afecta doar pe cei care s-au împrumutat în valută. Creşterea euro se va reflecta în preţul tuturor bunurilor din import.

Singurii care vor avea de câştigat de pe urma deprecierii monedei naţionale sunt exportatorii şi angajaţii companiilor care plătesc salariile în euro.

Fluctuaţia monedei naţionale nu va afecta accizele, care sunt calculate în euro, dar la cursul din luna octombrie.

BURSA ? ÎN CĂDERE LIBERĂ
Căderea monedei naţionale este însoţită de scăderea indicilor bursieri. Cel mai mult au pierdut acţiunile societăţilor de investiţii financiare. Indicele BET-FI, care reuneşte cele 5 SIF-uri, a scăzut de la începutul anului cu peste 11 procente. La rândul său, indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti a pierdut 7% în primele zece zile din 2008.

Analiştii pun scăderea accentuată a bursei atât pe fondul tendinţei negative de pe plan internaţional, cât şi pe seama situaţiei macroeconomice din România. Multe fonduri de investiţii străine au decis să-şi reducă riscurile, iar prima măsură a fost vânzarea de acţiuni, explică analiştii.

Antena 3

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close