Antena 3 CNN Economic Biz News Business Libia îşi retrage toate depozitele din băncile elveţiene

Libia îşi retrage toate depozitele din băncile elveţiene

Libia îşi retrage toate depozitele din băncile elveţiene
10 Oct 2008   •   12:02

În condiţiile crizei financiare mondiale, Libia a luat o decizie radicală. Statul libian îşi va retrage toate depozitele deţinute în bănci elveţiene şi a confirmat sistarea livrărilor de petrol către Elveţia. Conform estimărilor, suma se ridică la aproximativ şapte miliarde de dolari. "Marea Jamahirya libiană a decis oprirea aprovizionării Elveţiei cu ţiţei brut şi retragerea sumelor de bani din băncile elveţiene, care se ridică la şapte miliarde de dolari", a precizat AFP citând o sursă din ministerul de Externe. Informaţia a fost confirmată atât de Issam zanati, directorul companiei petroliere libiene Tamoil, cât şi de Farhat Qadara, preşedintele Băncii Centrale Libiene.
Decizia a fost luată ca protest faţă de "relele tratamente" la care au fost supuşi "diplomaţii şi oamenii de afaceri libieni de poliţia cantonului Geneva". Restricţiile vor fi ridicate, însă numai în momentul în care Libia va cunoaşte motivaţia autorităţilor elveţiene pentru aceste practici.
Măsura la care a recurs Libia nu afectează aprovizionarea cu petrol a Elveţiei, a declarat directorul Uniunii petroliere elveţiene, Rolf Hartl, dar va avea un impact asupra preţului combustibilului în benzinării. Libia ameninţase cu luarea unor astfel de măsuri, fără a le pune însă în aplicare, în luna iulie, când autorităţile elveţiene l-au arestat pe unul din fiii liderului libian, Hannibal Kadhafi.
Importurile elveţiene de petrol din Libia se ridică la aproximativ 2,5 milioane de tone anual şi reprezintă 20% din totalul resurselor necesare Elveţiei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Libia Elvetia retragere
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close