Antena 3 CNN Economic Biz News Business Lukoil vrea înapoi unul dintre cele mai mari câmpuri petrolifere din Irak

Lukoil vrea înapoi unul dintre cele mai mari câmpuri petrolifere din Irak

Lukoil vrea înapoi unul dintre cele mai mari câmpuri petrolifere din Irak
26 Mar 2008   •   15:05

Marile companii mondiale din domeniul petrolului încearcă să ocupe sau să îşi recapete locul în Irak. În ciuda imaginilor prezentate de mass-media, oamenii de afaceri simt că este momentul propice dezvoltării colaborării cu ţara aflată, încă, sub ocupaţie americană.

Preşedintele Lukoil s-a dus la faţa locului

Conducerea Lukoil, a doua mare companie petrolieră din Rusia, încearcă să reia un contract semnat cu Irakul înaintea războiului, purtând în acest sens discuţii la Bagdad cu reprezentanţi de vârf ai administraţiei. Vizita în Irak a preşedintelui Lukoil, Vaghit Alekperov, are loc la mai puţin de o lună după ce Rusia a şters cea mai mare parte a datoriei irakiene, cifrată la 12,9 miliarde de dolari.

Alekperov, însoţit de viceministrul de Externe, Alexandr Sultanov, încearcă să revitalizeze câteva contracte cu probleme, printre acestea numărându-se şi înţelegerea privind exploatarea câmpului petrolifer West Qurna, a declarat ministrul irakian de Externe, Hoshiyar Zebari.

Mesaj de la Putin

În paralel cu vizita delegaţiei Lukoil la Bagdad, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a făcut un apel public către premierul irakian Nouri al-Maliki, cerându-i să sprijine companiile ruse ale căror contracte întâmpină probleme în Irak. „Companiile noastre sunt dispuse să îşi mărească substanţial contribuţia la refacerea şi modernizarea infrastructurii economice a Irakului, mai ales în domeniul energetic şi în sectorul gazopetrolier, unde avem o experienţă vastă şi dispunem de proiecte importante pentru viitor”, a scris Vladimir Putin. „Sper că deschiderea mediului de afaceri rus pentru dezvoltarea cooperării bilaterale va găsi sprijin din partea conducerii irakiene”, a adăugat liderul de la Moscova.

Refuz ferm

În ciuda apelului lui Putin, poziţia irakiană a fost inflexibilă. „Potrivit Guvernului irakian, contractul a fost anulat”, a declarat Zebari. Miza este enormă pentru ambele părţi, West Qurna fiind considerat unul dintre cele mai productive câmpuri petrolifere din Irak.

Lukoil a încheiat un contract de 3,7 miliarde de dolari cu administraţia lui Saddam Hussein, dar Bagdadul poartă acum tratative cu companiile Chevron (SUA) şi Total (Franţa). „Le-am sugerat celor de la Lukoil să discute problema direct cu ministrul Petrolului, pentru a ajunge la un compromis şi a nu rămâne prizonierii trecutului”, a mai spus ministrul irakian de Externe.

Lukoil nu renunţă

Oricare ar fi decizia guvernanţilor de la Bagdad în privinţa zăcământului de la West Qurna, compania rusă a anunţat că nu va renunţa la dorinţa de a participa la licitaţiile pentru noile proiecte petroliere din Irak, ce vor fi lansate în conformitate cu noua lege a petrolului, încă neadoptată.

Interesant este că această declaraţie a fost făcută de preşedintele companiei, Vaghit Alekperov, în condiţiile în care experţii de la Moscova consideră că experienţa West Qurna a dovedit că extinderea în Irak nu este avantajoasă pentru companiile ruseşti. Iar cifrele par să confirme opinia lor. Din 1997, Lukoil a investit patru miliarde dolari în West Qurna-2, iar acum aceste eforturi nu îi sunt recunoscute de autorităţile de la Bagdad.

La noua licitaţie ce va fi, probabil, organizată, compania rusă are şanse să obţină doar o mică parte din zăcământ, în condiţii de împărţire a producţiei. Grosul va fi adjudecat, probabil, de companiile americane.

O mişcare strategică a fost totuşi făcută: încheierea unui parteneriat între Lukoil şi ConocoPhillips, care deţine 17% din proiectul West Qurna. Iar faptul că specialiştii ruşi au realizat studii geologice şi seismologice în Irak, în ultimii trei ani, poate fi o carte importantă în mâna celor de la Lukoil. Mai rămâne să fie adoptată noua lege a petrolului.

Agenţia ARABIA LA ZI

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close