Antena 3 CNN Economic Biz News Business Marea Britanie. Valoarea caselor şi apartamentelor a scăzut cu 25% în acest an

Marea Britanie. Valoarea caselor şi apartamentelor a scăzut cu 25% în acest an

Marea Britanie. Valoarea caselor şi apartamentelor a scăzut cu 25% în acest an
01 Aug 2008   •   19:41

Criza pieţei imobiliare din Statele Unite se extinde şi peste ocean. Valoarea caselor şi apartamentelor din Marea Britanie a scăzut în ultimele nouă luni cu 25 la sută. Şi, în continuare, nimeni nu se înghesuie să cumpere. În urmă cu doar un an, un apartament cu două dormitoare şi un living, cu garaj, în zona rezidenţială Bromley South costa circa 300.000 de lire. Acum el costă 250.000, iar analiştii imobiliari estimează că el va scădea cu încă 25 de procente în doar următoarele şase luni.

Deşi preţurile locuinţelor scad, nimeni nu se grăbeşte să cumpere. Motivul este că băncile au devenit mult mai stricte şi nu mai acordă credite atât de uşor. Piaţa imobiliară britanică este acum practic blocată, după prăbuşirea unui gigant al creditelor. Criza economică provocată de căderea companiei Northern Rock aduce acum în lanţ şoc după şoc la nivelul economiei britanice. De exemplu, compania British Gas anunţa, în urmă cu doar două zile, scumpirea cu 35% a gazelor naturale livrate populaţiei. În aceste condiţii, consumatorii britanici strâng cureaua. Potrivit Băncii Centrale, numărul creditelor ipotecare a atins în luna iunie cel mai scăzut nivel din 1999 încoace.

Iar piaţa pare să sufere în continuare. Asemenea şocuri se simt în toată economia britanică. Acum un an, existau 30.000 de brokeri imobiliari, acum numărul lor a scăzut la jumătate, iar companiile constructoare de locuinţe au anunţat reduceri de personal de până la 500 de locuri de muncă în medie pe zi. Este greu, aşadar, de crezut că situaţia din Marea Britanie va rămâne fără consecinţe la nivelul economiei globale.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close