Antena 3 CNN Economic Biz News Business Marile bănci ale lumii resimt criza imobiliară din SUA

Marile bănci ale lumii resimt criza imobiliară din SUA

Marile bănci ale lumii resimt criza imobiliară din SUA
02 Oct 2007   •   09:19

Două din cele mai mari bănci ale lumii, una elveţiană şi cealaltă - americană, au anunţat pierderi importante în urma crizei de pe piaţa creditului ipotecar din Statele Unite. În ciuda veştilor proaste, indicele bursei de la New York a urcat până la un nou record. Cea mai mare bancă elveţiană şi a zecea din lume, UBS, a raportat pierderi estimate între 600 şi 800 de milioane de franci elveţieni în trimestrul 3. Este prima pierdere trimestrială înregistrată de bancă în ultimii nouă ani.

Activele UBS s-au depreciat cu patru miliarde de franci din cauza investiţiilor pe piaţa ipotecară americană. Banca va concedia 1500 de salariaţi, între care doi înalţi funcţionari "retraşi la pensie". Conducerea rămâne totuşi optimistă.

Cea mai mare bancă americană, Citigroup, a recunoscut şi ea că rezultatele trimestriale vor fi "dezamăgitoare", tot ca urmare a crizei creditului imobiliar. Se pare că şi alte bănci importante sunt afectate de criza care lovise, până acum, doar instituţii mai mici. Indicele bursei de pe Wall Street a înregistrat, totuşi, luni, un nou record, cu aproape 14.100 puncte la închidere.

Investitorii cred că, de acum, criza a trecut. Ei sunt încurajaţi şi de reducerea ratei dobânzii, decisă de Banca Federală americană pentru a stimula activitatea economică. Unii analişti avertizează totuşi că tendinţa optimistă s-ar putea inversa la primul nou semn de slăbiciune al economiei din Statele Unite.

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă stadionul Dinamo București
x close