Antena 3 CNN Economic Biz News Business Maşinile s-au ieftinit cu 10% pe piaţa românească în 2009

Maşinile s-au ieftinit cu 10% pe piaţa românească în 2009

Maşinile s-au ieftinit cu 10% pe piaţa românească în 2009
09 Iul 2010   •   17:38

Preţul automobilelor s-a diminuat cu mai mult de 10% în 2009, România clasându-se în topul statelor cu cele mai mari reduceri, după Uniunea Europeană, Slovenia, Lituania şi Slovacia, unde maşinile au înregistrat scăderi de preţ cu până la 13,4%, arată un raport al Comisiei Europene, citat de Mediafax.

 

Potrivit analizei, reducerile au fost determinate, în principal, de stimulentele pentru achiziţia de automobile noi introduse în multe ţări pentru a combate criza economică.

Preţurile s-au diminuat în 24 din cele 27 de state membre UE în cursul anului 2009, s-a menţinut la nivelul anterior în Olanda şi s-au apreciat în Marea Britanie (7,7%) şi Suedia (2,7%).

 

Legat de pieţele auto mari, cele mai importante scăderi s-au înregistrat în Spania, de 4,7%, în timp ce în Italia, Germania şi Franţa reducerile înregistrate au fost de 0.6% - 1,1%.

 

"În general, scăderea preţurilor reale la automobile confirmă încă o dată că tendinţa preţurilor pe termen lung este favorabilă pentru consumatori. Acest lucru se datorează supracapacităţii generale de producţie şi concurenţei intense între producătorii de automobile. Pe de altă parte, preţurile pentru serviciile de reparaţie şi întreţinere, precum şi pentru piesele de schimb au crescut, ceea ce confirmă necesitatea normelor mai stricte în materie de concurenţă, în vigoare în acest sector", potrivit raportului CE.

Preţurile aferente reparaţiilor şi întreţinerii precum şi cele pentru piesele de schimb au crescut în 2009 0,7% la nivelul Uniunii Europene.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: automobile România
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close