Antena 3 CNN Economic Biz News Business Metro România ar putea intra în faliment

Metro România ar putea intra în faliment

Metro România ar putea intra în faliment
27 Mai 2008   •   13:54

Metro are probleme grave în România. O datorie neachitată ar putea provoca falimentul primului lanţ de magazine cash&carry din România. Una dintre marile companii de retail din România riscă falimentul. Societatea Metro Cash & Carry România este în procedură de insolvenţă comercială. Mai precis, Metro se află în încetare de plăţi, potrivit deciziei pronunţate pe 16 mai de Tribunalul Bucureşti. Creditorul care a cerut şi obţinut deschiderea procedurii falimentului împotriva Metro este firma Toneli Holding SRL Ilfov.

Surse judiciare susţin că plângerea a fost cauzată de întârzierea repetată a unei plăţi în valoare de doar câteva zeci de mii de euro. Curios, conform datelor de la Ministerul de Finanţe, Metro are peste 6.500 de salariaţi şi un profit de 233 de milioane de RON în 2006, în timp ce Toneli are circa 80 de angajaţi şi un profit de 272.000 de RON. Însă cifrele nu contează. Indiferent de cuantumul datoriei şi de importanţa companiei, Metro România a intrat sub incidenţa legii insolvenţei, iar imaginea gigantului mondial al retailului are de suferit pe plan internaţional.

Instanţa a decis numirea unui administrator judiciar care să supravegheze activitatea companiei Metro. Acesta va notifica băncile şi trebuie să supervizeze orice plată efectuată de Metro. Iată şi răspunsul reprezentanţilor Metro, potrivit căruia există un litigiu comercial între Tonelli şi Metro, obiectul fiind neplata la termen a unor facturi reprezentâd contravaloarea mărfii livrate într-o perioadă determinată de timp. Suma reclamată este de 211.696 RON, sumă care nu este certă, lichidă şi exigibilă, se mai arată în comunicatul remis de companie.

?Considerăm această hotărâre complet neîntemeiată şi o vom ataca cu recurs în instanţă, dar pentru acest lucru avem nevoie ca hotărârea judecatorească să fie redactată şi comunicată conform legii. În mod cert nu poate fi vorba despre insolvenţa companiei Metro Cash&Carry Romania sau faliment, atât timp cât această divizie a Metro Group a înregistrat în anul 2007 o cifră de afaceri de 1,6 Miliarde Euro?, răspunde conducerea Metro Romania.

Sentinţa Tribunalului Bucureşti din 16 mai este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în zece zile de la pronunţare. Instanţa a stabilit că deschiderea procedurii de faliment trebuie notificată către debitor, creditori şi Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru menţiuni. Totodată, instanţa a decis că termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este 11 iulie. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor a fost stabilit pentru 8 august. Tabelul definitiv al creanţelor va trebui întocmit şi afişat până în 5 septembrie, iar prima adunare a creditorilor urmează să aibă loc, potrivit deciziei instanţei, pe 11 august.

Antena 3

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close