Antena 3 CNN Economic Biz News Business Ministerul Finanţelor încurcă informaţiile legate de veniturile din activităţi independente

Ministerul Finanţelor încurcă informaţiile legate de veniturile din activităţi independente

Ministerul Finanţelor încurcă informaţiile legate de veniturile din activităţi independente
24 Iun 2010   •   18:10

Ministrul Finanţelor iar a greşit cifrele. Cifre importante, care se referă la banii pe care statul ni-i va lua din buzunare chiar de săptămîna viitoare. De această dată, a încurcat informaţiile în cazul celor care câştigă din activităţi idependente. Vreo 500.000 de oameni.

De miercuri până joi, cifrele s-au schimbat chiar dacă miercuri, după şedinţa de guvern, ministrul de Finanţe a spus că impozitul se va aplica în limita a cinci salarii medii anuale, din Ordonanţa Guvernamentală se înţelege altceva.

Mai exact, angajaţii plătiţi pe drepturi de autor vor avea de plătit, lunar, contribuţii individuale de asigurări sociale de stat, de sănătate şi şomaj. Adică 16,5 % din venit. Dacă se adaugă şi cele 6 procente din impozitul pe venit, care până acum erau calculate la finalul anului, vestea este destul de proastă. La sfârşitul fiecarei luni cei platiti cu dda se vor trezi cu un venit cu cca 20% mai mic.

Mai exact, la un venit brut de 2.000 de lei, contribuţia angajatului este nu de 120 de lei, după calculul de miercuri al ministrului de Finanţe, ci de 220 de lei.

Cei care au venituri din activităţi independente vor plăti din iulie cotizaţii la fondurile de pensii, şomaj şi sănătate. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat miercuri că le face un favor acestora şi vor plăti mai puţin, pentru a nu li se diminua veniturile. Cotizaţiile ar fi urmat să fie plafonate la ?cinci salarii medii brute pe an, cinci, am gresit 10, cinci salarii medii brute pe an?, spune ministrul.

Vestea nu mai e atât de bună. Potrivit comunicatului ministerului Finanţelor, baza de calcul a acestor contribuţii este limitată la cinci salarii medii pe economie, aşa cum este stabilit în bugetul de asigurări sociale.

Asta înseamnă cinci salarii medii brute pe lună. Adică fiecare persoană care are drepturi de autor sau lucrează pe persoană fizică va pierde aproximativ 20%.

Antena3

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close