Antena 3 CNN Economic Biz News Business Miniştrii de Finanţe din UE anunţă un acord privind retragerea măsurilor anti-criză

Miniştrii de Finanţe din UE anunţă un acord privind retragerea măsurilor anti-criză

Miniştrii de Finanţe din UE anunţă un acord privind retragerea măsurilor anti-criză
Sursa foto: finante
09 Mar 2010   •   17:01

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană (UE) vor prezenta săptămâna viitoare un acord referitor la retragerea măsurilor de sprijin pentru bănci, industrii şi piaţa muncii, printre primii stimuli la care s-ar putea renunţa fiind cei destinaţi sectorului auto, transmite Reuters.

Miniştrii de Finanţe din UE se vor întâlni pe 16 martie pentru a discuta în legătură cu problemele financiare ale Greciei şi strategiile de retragere a măsurilor de stimulare fiscală adoptate la sfârşitul anului 2008 pentru a lupta contra crizei.

"Dacă sunt menţinute prea mult timp, aceste măsuri pot împiedica procesul de ajustare inter şi intra-sectorial, prin distorsionarea preţurilor şi introducerea de stimuli inadecvaţi", potrivit proiectul unei declaraţii comune care urmează a fi prezentată la această întâlnire.

Analiştii şi politicienii cred că guvernele UE trebuie să acţioneze cu atenţie, pentru a menţine stimulii o perioadă suficientă pentru a evita frânarea relansării economice, dar să-i retragă la timp pentru asigurarea controlului deficitului bugetar.

Proiectul de declaraţie previzează că primele măsuri la care ar trebui să se renunţe sunt cele privitoare la sectoare precum industria auto, însă după ce revenirea economică prinde viteză.

"Acestea ar trebui retrase cât mai curând posibil, având în vedere cheltuielile bugetare mari pe care le implică şi riscurile pe care le prezintă referitoare la alocarea resurselor, competiţie şi funcţionalitatea pieţei interne", precizează documentul.

Mai mult, va fi permis sprijinul pentru atingerea unor obiective pe termen lung în domeniul tehnologiilor ecologice, cercetării şi dezvoltării, dacă se respectă legislaţie UE.

Totodată, miniştrii de Finanţe recomandă ca, începând cu a doua jumătate a acestui an, guvernele să renunţe la programele de susţinere a pieţei muncii prin care companiile sunt încurajate să păstreze angajaţii.

Măsurile menite să încurajeze băncile să acorde credite companiilor ar putea fi ultimele la care se va renunţa, scrie Reuters.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close