Antena 3 CNN Economic Biz News Business Moscova: Oligarhul Vekselberg se va ocupa de centrul Silicon Valley rusesc

Moscova: Oligarhul Vekselberg se va ocupa de centrul Silicon Valley rusesc

Moscova: Oligarhul Vekselberg se va ocupa de centrul Silicon Valley rusesc
Sursa foto: vekselberh
24 Mar 2010   •   23:08

Kremlinul l-a numit pe milardarul Viktor Vekselberg pentru a dezvolta replica rusă la Silicon Valley, proiectul de căpătâi a Rusiei de a îndepărta economia de petrol şi gaze.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev doreşte să constuiască un centru high-tech lângă Moscova, ce se va concentra pe dezvoltarea sectoarelor prioritare, inclusiv energia nucleară, IT şi telecomunicaţii.
"Am luat deciza ca partea rusă a acestei structuri coordonate să fie condusă de Viktor Feliksovici Vekselberg," arăta Medvedev.
Cu o avere de 6,4 miliarde dolari, potrivit Forbes, Vekselberg este unul din primii miliardari ai Rusiei , cu interese de la energie, la metale sau electronice.
Crearea unui centru high-tech lângă noua şcoală de business Skolkovo lângă capitala Moscovei este noul proiect favorit al Kremlinului, după promisiunea lui Medvedev de a crea o economie bazată de informaţii.
Principalul scop al proiectului este de a atrage cercetători ruşi şi străini în centru pentru a se concentra pe sectorul IE, nuclear sau al tehnologiilor biomedicale, energie şi telecomunicaţii.
Mulţi critici au ridiculizat ideea Kremlinului, apreciind că birocraţia, corupţia şi lipsa de libertate politică vor afecta creativitatea.
Vekselberg s-a declarat optimist însă şi a precizat că va conduce centrul alături de un codirector străin. Acesta preciza că proiectul va fi autosuficient în 5-7 ani. A ţinut însă să arate că centrul va avea succes doar dacă participă şi companiile străine.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close