Antena 3 CNN Economic Biz News Business Mugur Isărescu îi ameninţă cu destituirea pe bancherii care măresc nejustifificat dobânzile

Mugur Isărescu îi ameninţă cu destituirea pe bancherii care măresc nejustifificat dobânzile

Mugur Isărescu îi ameninţă cu destituirea pe bancherii care măresc nejustifificat dobânzile
22 Oct 2008   •   19:04

Guvernatorul Isărescu spune că poate modifica legislaţia astfel încât să îi poată schimba din funcţii pe bancherii care pun în pericol siguranţa unei bănci.Miercuri băncile nu şi-au mai dat deloc împrumuturi, iar în piaţă, finanţările s-au făcut şi la dobânzi de 600%, pentru că acei speculatori preferă să forţeze în continuare o creştere a cursului.
Guvernatorul spune că tot blocajul pieţei creditelor este provocat de trei bănci mari, care ţin dobânzile sus pentru că au în spate speculatori cu pierderi mari în atacul asupra leului.
Isărescu este însă hotărât să sancţioneze băncile care fac acest joc, pentru că, spune el, îşi pun în pericol proprii clienţi, mărindu-le exorbitant dobânzile la credite.
La bănci oamenii sunt şocaţi. Cei care au avut rate de plătit în aceste zile s-au trezit cu majorări de până la 40%. pe site-ul Antena3.ro au venit mii de plângeri de la cititorii care s-au trezit cu dobânzile majorate fără ştirea lor. De partea cealaltă bancherii şi-au cam închis telefoanele. Bancpost, Banca Românească şi Pireus sunt câteva dintre băncile care au astfel de credite. Doar cei de la Pireus au acceptat să vorbească. Susţin că n-au dobânzi de 40% şi că trebuie să fi fost o greşeală.
La BNR se pregătesc deja măsurile de pedepsire.
"Am avertizat băncile că deja curg reclamaţii de clienţi că au introdus comisioane care nu sunt prevăzute în contractele de creditare. Avertizez că vom sancţiona dur tentiva băncilor de a transfera pe umerii clienţilor nepriceperea lor." a declarat Nicolae Cinteză, şeful direcţiei de supraveghere a BNR.
Observator

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close