Antena 3 CNN Economic Biz News Business Nabucco - amânat din cauza Ungariei

Nabucco - amânat din cauza Ungariei

Nabucco - amânat din cauza Ungariei
13 Mar 2007   •   10:13

Constructia gazoductului Nabucco, ce ar fi trebuit să asigure independenţa României faţă de gazele ruseşti, s-a amânat încă o dată. Potrivit International Herald Tribune, guvernul socialist de la Budapesta a decis să participe la dezvoltarea unui proiect alternativ, condus de compania rusă Gazprom. Proiectul prevede extinderea gazoductului Blue Stream. Acesta ar urma aproape acelaşi traseu ca şi Nabucco, va costa aproximativ la fel de mult şi va fi gata aproape în acelaşi timp.

Nu este foarte clar care sunt avantajele Ungariei din participarea la proiectul rusesc, din moment ce Budapesta ar putea să ajungă să contribuie la finanţarea a două proiecte concurente, susţin jurnaliştii de la International Herald Tribune. Conform jurnaliştilor decizia Budapestei a stârnit stupoare în cancelariile europene, şi este văzută ca o îndepărtare de angajamentele asumate de statele membre ale Uniunii Europene chiar la ultimul Consiliu European, desfăşurat la Bruxelles pe 8 şi 9 martie.

Decizia guvernului maghiar vine în contradicţie cu politica Uniunii Europene de asigurare a independentei energetice şi alimentează speculaţiile din presa internaţională în legătură cu apropierea dintre Kremlin şi guvernul socialist de la Budapesta. Potrivit aveluiaşi cotidian, opoziţia din Ungaria susţine că premierul Ferenc Gyurcsany, care conduce fostul Partid Comunist şi are relaţii strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin, sprijină strategia Gazprom de extindere a influenţei în Europa Centrală şi de Sud-Est. Într-un interviu acordat recent, Gyurcsany a apreciat că, în timp ce proiectul Nabucco al Uniunii Europene înregistrează întârzieri semnificative, planul rusesc era mult mai realist.

Antena 3

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close