Antena 3 CNN Economic Biz News Business Nasdaq cumpără bursa europeană OMX

Nasdaq cumpără bursa europeană OMX

Nasdaq cumpără bursa europeană OMX
25 Mai 2007   •   11:03

Nasdaq Stock Market Inc. va achiziţiona operatorul bursier suedez OMX pentru 25,1 miliarde coroane suedeze (3,7 miliarde dolari), după încercarea nereuşită de preluare a London Stock Exchange Plc, informează Bloomberg. Nasdaq a oferit 208,1 coroane pentru fiecare acţiune a operatorului din Stockholm. Operatorul bursier american va plăti pentru fiecare acţiune OMX 94,3 coroane cash plus 0,502 acţiuni noi Nasdaq. OMX este al cincilea operator bursier european, iar achiziţia sa 'ne furnizează o excelentă platformă pentru o viitoare extindere pe piaţa de produse bursiere derivate şi a altor active', a declarat directorul executiv al Nasdaq, Robert Greifeld.

Nasdaq încearcă de cel puţin 14 luni să achiziţioneze un operator bursier european, mai ales că tot mai multe companii scot bani în afara SUA. OMX a anunţat, la sfârşitul lunii martie, crearea unei noi pieţe internaţionale denumită 'International Exchange St Petersburg' (IXSP), alături de bursa de la Sankt Petersburg. OMX este un operator bursier internaţional care cooperează cu peste 60 de burse din 50 de ţări din întrega lume. La începutul lui 2007 capitalizarea bursieră a OMX se ridica la 19,2 miliarde coroane suedeze, principalii acţionari fiind grupul de investiţii Investor şi guvernul suedez.

Nasdaq ar putea participa în mod direct la crearea IXSP, fiind astfel prima mare bursă occidentală reprezentată pe piaţa din Rusia. IXSP a fost deja înregistrată ca persoană juridică. În februarie, operatorul bursier London Stock Exchange (LSE) a respins pentru a doua oară, în decurs de aproape un an, oferta ostilă a Nasdaq. NYSE Group, principalul rival al Nasdaq, este în plin proces de fuziune cu operatorul bursier pan-european Euronext, în timp ce alte societăţi interesate de o posibilă fuziune, precum Deutsche Boerse, Macquarie Bank sau Euronext, nu şi-au manifestat interesul decât în momentul în care acţiunile LSE erau tranzacţionate la un nivel mult mai mic decât cel înregistrat în prezent.

Rompres

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi și vijelii în România!
x close