Antena 3 CNN Economic Biz News Business Noile membre UE riscă supraîncălzirea economiei

Noile membre UE riscă supraîncălzirea economiei

Noile membre UE riscă supraîncălzirea economiei
31 Mai 2007   •   18:30
Banca Mondială avertizează că ritmul de creştere economică înregistrat în 2006 în noile state membre ale Uniunii Europene este posibil să încetinească, excepţie făcând Polonia, Slovacia şi Bulgaria. Potrivit ultimului Raport Economic Periodic EU8+2, publicat joi de Banca Mondială, creşterea economică a cunoscut un ritm susţinut în 2006 în ţări precum Estonia, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia, şi România. Banca Mondială avertizează însă că în unele ţări dinamica cererii interne duce la supraîncălzirea economiei, iar ratele actuale de creştere ar putea fi nesustenabile.

Autorii raportului subliniază că deficitele de cont curent au continuat să crească, atingând nivele foarte înalte în ţările cele mai vulnerabile. În timp ce exporturile continuă să crească puternic în întreaga regiune, cererea internă susţinută a lărgit deficitele de cont curent la 15 la sută din PIB sau mai mult în Letonia, Estonia şi Bulgaria.

Potrivit raportului, deficitul de cont curent s-a micşorat în mod semnificativ în Ungaria. Cu investiţii străine directe mult mai scăzute decât deficitul de cont curent în Statele Baltice, nivelul datoriei externe a continuat să crească, cum este şi cazul Bulgariei. Poziţiile externe au rămas solide în Cehia şi Polonia, unde creşterea a fost mai echilibrată. Raportul arată că Letonia este cea mai vulnerabilă ţară din regiune, dar situaţia justifică de asemenea atenţie în Estonia, Lituania, Bulgaria şi România.

Rompres

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close