Antena 3 CNN Economic Biz News Business Nou acord între Rusia şi Turkmenistan. Preţul gazului în Europa ar putea creşte

Nou acord între Rusia şi Turkmenistan. Preţul gazului în Europa ar putea creşte

Nou acord între Rusia şi Turkmenistan. Preţul gazului în Europa ar putea creşte
28 Noi 2007   •   12:42

Rusia a acceptat să plătească cu 50% mai mult pe metrul cub de gaz furnizat de Turkmenistan, au declarat reprezentanţi ai Gazpromului, compania ce deţine monopolul exporturilor de gaz natural din Rusia. Analiştii spun că acest contract semnat între Rusia şi Turkmenistan va da peste cap preţul gazului natural în Ucraina, ceea ce ar conduce la noi dispute ruso-ucrainiene. Interesul Turkmenistanului de a mări preţul gazului este legat de proiectul construirii unei noi conducte turkmene de gaz în Marea Caspică, care ar îmbunătăţi transportul gazului din Kazakstan către Rusia.

Compania rusească Gazprom, cumpără gazul furnizat de Turkmenistan şi îl revinde altor ţări. Europa se alimentează cu gaz de la Gazprom în proporţie de 25% şi plăteşte în prezent 100 de dolari mia de metri cubi de gaz. În 2008, se aşteaptă ca acest preţ să urce la 130 de dolari, ajungând la 150 de dolari la sfârşitul anului.

Ucraina negociază în prezent cu Gazpromul preţul gazului de anul viitor, care ar putea ajunge la 190 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz.

Ministrul economiei ucrainean a apreciat că majorarea preţului gazului peste 180 de dolari mia de metri cubi va avea un impact extrem de negativ asupra Ucrainei.
Foto: BBC News

Antena3.ro

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close