Antena 3 CNN Economic Biz News Business Noua găselniţă PDL: Departament de contabilitate în fiecare întreprindere. Cine câştigă şi cine pierde

Noua găselniţă PDL: Departament de contabilitate în fiecare întreprindere. Cine câştigă şi cine pierde

Noua găselniţă PDL: Departament de contabilitate în fiecare întreprindere. Cine câştigă şi cine pierde
Sursa foto: contabilitate
02 Mar 2010   •   21:30
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Deputaţii PD-L Claudia Boghicevici, Petru Călian, Gheroghe Ialomiţeanu şi Adrian Niţu sunt iniţiatorii unui proiect de lege potrivit căruia orice firmă, oricât de mică, trebuie să beneficieze pe bilanţ de semnătura unui contabil angajat cu normă întreagă sau a unui expert contabil, persoană fizică sau angajat, la rândul său, al unei firme de contabilitate. Cine pierde şi cine câştigă de pe urma acestui proiect de lege?

Prin aceată iniţiativă se doreşte modificarea Legii Contabilităţii astfel încât să fie protejat statutul contabililor şi încurajarea înfiinţării unui departament contabil în orice întreprindere.

?Poate să fie un cpmpartiment de o singură persoană, însă relaţia de muncă trebuie să vizeze opt ore pe zi lucrate de contabil?, spune Petru Călian. Motivul? Responsabilizarea procesului contabil şi scutirea administratorilor de eventualele neglijenţe ale contabililor care semnează bilanţul în grabă.

Călian spune că, aparent, contabilii ?care lucrează cu ora? vor fi dezavantajaţi. Deşi aceştia vor continua să muncească cu program redus, pentru bilanţ vor trebui să apeleze la un expert contabil sau la o firmă specializată. Sunt şanse, deci, ca firmele ce dispun de fonduri reduse să se orienteze exclusiv către ultimele variante.

Întreprinderile mici, defavorizate

Potrivit iniţiatorilor, proiectul e menit să încurajeze calificarea forţei de muncă şi accesul pe piaţa muncii a tinerilor, defavorizaţi de contabilii cu experienţă care acaparează piaţa.

Măsura pare să aducă prejudicii în special întreprinderilor mici şi microîntreprinderilor. Cele din urmă numără, prin definiţie, un angajat care, e cel mai adesea, contabilul. De când cu noul proiect, contabilul va trebui fie angajat, fie cooptat ca şi colaborator şi, pe lângă acesta, pentru a exista, mciroîntreprinderea trebuie să întocmească formalităţile pentru o altă persoană care să figureze ca angajat.

Contabilii, pentru a figura, la rândul lor, pe piaţa muncii, şi pentru a fi în continuara eligibili de către întreprinderi, au nevoie de autorizaţie pentru a funcţiona ca PFA sau pot susţine exaenul de obţinere a calificării de expert contabil, ceea ce le va permite să semneze, fără probleme, bilanţul.

Alte dări la stat

Toate aceste schimbări se traduc în costuri şi dări suplimentare la stat. Plăteşte întreprinderea pentru încadrarea unei alte persoane sau pentru serviciile unor experţi, plăteşte contabilul care e obligat să obţină alte şi alte atestate, iar statul... statul încasează de la fiecare.

Contabilii din teritoriu spun că singurii care vor câştiga vor fi chiar firmele de contabilitate care se vor supraaglomera şi care vor avea mult mai mulţi clienţi, pentru că serviciile lor vor fi acum mai ieftine decât celelalte opţiuni ? încadrarea ăn muncă a unei persoane şi apelarea la un expert particular.

Însă iniţiatorii proiectului mizează pe caracterul competitiv al proiectului de lege. Petru Călian spune că li se vor acorda şanse contabililor tineri, care tocmai ce au părăsit băncile facultăţii şi care sunt suficient de competenţi pentru a aspira la un post full-time într-o întreprindere care îi va plăti, oricum, mai puţin decât pe cei cu experienţă în domeniu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: proiect de lege
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close