Antena 3 CNN Economic Biz News Business Noutăţi fiscale pentru 2008. Impozit pe tranzacţiile imobiliare (VIDEO)

Noutăţi fiscale pentru 2008. Impozit pe tranzacţiile imobiliare (VIDEO)

Noutăţi fiscale pentru 2008. Impozit pe tranzacţiile imobiliare <font color=red>(VIDEO)</font>
08 Ian 2008   •   10:13

Noul an aduce mai multe modificări în domeniu fiscal, atât pentru persoanele fizice cât şi pentru companii. Jurnaliştii de la Evenimentul Zilei au făcut o listă a celor mai importante dintre acestea. Guvernul a renunţat la impozitarea pensiilor mai mici de 1.000 de lei şi la impozitarea sumelor obţinute în urma exproprierilor. În schimb se va percepe impozit pentru câştigurile obţinute din jocurile de noroc şi pentru premiile câştigate la concursurile organizate de firme.

Noile măsuri vizează şi cetăţenii străini care din 2004 au stat mai multe de 183 de zile pe an în România. Aceştia sunt obligaţi să-şi declare la Fisc veniturile globale realizate în România şi în străinătate în 2007.

De la 1 ianuarie 2008, statul impozitează şi tranzacţiile imobiliare. Până acum, acestea erau scutite de TVA, cu condiţia ca beneficiarul şi furnizorul să fie cetăţeni români.

Tot de la 1 ianuarie, Fiscul va putea accepta facturi simplificate, dar şi alte documente în locul facturilor cu condiţia ca acestea să îndeplinească condiţiile impuse de lege.

Microintreprinderile vor plăti un impozit egal cu 2,5 % din cifra de afaceri, faţă de 2% cât a fost anul trecut, iar în 2009, impozitul va ajunge la 3%.

Modificare importantă şi în ceea ce priveşte contribuţiile la asigurările sociale. Acestea vor scădea anul acesta cu 6 puncte procentuale. Proprietarii clădirilor oferite spre închiriere vor trebui să achite tot TVA-ul aferent construcţiei chiar în primul an de la închiriere.

Consiliile locale nu mai pot acorda scutiri de la plata impozitului pe clădiri şi pe teren companiilor care investesc peste 500.000 de euro.

Statul a amânat eliminarea plăţii TVA în vamă până la 1 ianuarie 2012, faţă de 2010 cand era prevăzut iniţial -

Antena 3

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close