Antena 3 CNN Economic Biz News Business OCDE: Creştere de 4,75%, dar datoria rămâne o ameninţare

OCDE: Creştere de 4,75%, dar datoria rămâne o ameninţare

OCDE: Creştere de 4,75%, dar datoria rămâne o ameninţare
27 Mai 2010   •   17:29

Economia globală se îndreaptă spre o creştere de 4,75 procente în acest an şi următorul, în mare parte graţie pieţelor emergente şi va depăşi ratele de creştere de dinainte de criza globală, aprecia Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Creşterea în cele 30 de state industrializate OCDE este de aşteptat să fie mult mai mică, la 2,70 procente, deşi cotaţia estimată acum est mai mare decât se prevedea în noiembrie- 2,50 procente.
Organizaţia din Paris, forum de cercetare al statelor industrializate, avertiza că criza datoriilor din Europa şi supraîncălzirea în pieţele emergente ar putea pune în pericol redresare globală.
OCDE arăta că dezechilibrele globale - în special uriaşele surplusuri comerciale în unele economii emergente şi deficitul din SUA - se măresc din nou. Aceste dezechilibre sunt considerate a fi principala cauză a crizei economice globale.
"Creşterea se amplifică în zona OCDE, la viteze diferite în regiuni, şi într-un ritm mai alert decât se estima anterior", se arată în raportul organizaţiei.

"Creşterea globală a producţiei este aşteptat să fie în jur de 4,75 procente în acest an şi 2011, peste rata de creştere de dinainte de perioada de criză".

Organizaţia a crescut estimarea de creştere în SUA la 3.2 procente, faţă de cele 2,5 procente estimate în noiembrie.
De asemenea, Japonia se crede că va creşte cu circa 3.0 procente de la 1,8, iar cele 16 state din zona euro la 1,2 de la 0.9 la sută.
Dar avertiza că "riscurile la redresarea globală sunt mai mari acum, având în vedere viteza şi magnitudinea de afluxuri de capital în economii de pe pieţe emergente şi instabilitate în pieţele de obligaţiuni. Supraîncălzirea în economii emergente prezintă un risc," se arată în raport.
Se subliniază că India şi China ar putea avea nevoie de reguli monetare mai puternice pentru a contracare inflaţia.
Raportul mai cere guvernelor OCDE să înceapă acum să retragă planurile de stimulare fiscală.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: crestere economica
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close