Antena 3 CNN Economic Biz News Business Oglindă, oglinjoară, cine-i cel mai bogat din ţară? Patriciu sau Becali?

Oglindă, oglinjoară, cine-i cel mai bogat din ţară? Patriciu sau Becali?

Oglindă, oglinjoară, cine-i cel mai bogat din ţară? Patriciu sau Becali?
13 Oct 2008   •   11:15

În viitorul apropriat două publicaţii se vor bate pe piaţă pentru a stabili cine este cel mai bogat român şi. Astfel, ?Capital? va lansa Top 300, iar publicaţa ?Adevărul?- 500 de miliardari.
Ziarul ?Adevărul? debutează marţi în încercarea de a ierarhiza bogătaşii, prin lansarea primei ediţii a catalogului ?Adevărul 500 miliardari?. Iar joi apare cea de-a şasea ediţie a Top 300 a ?Capital?.
Potrivit unor surse, citate de ?Cotidianul?, în vârful ierarhiei realizate de către cei de la ?Adevărul? se va situa omul de afaceri Dinu Patriciu, deţinătorul Adevărul Holding. În schimb, cei de la ?Capital? îl vor desemna pe George Becali drept cel mai bogat român, în condiţiile în care Patriciu a ?sărăcit? recent cu 1,1 miliarde de dolari, în urma dezvăluirii sumei pe care grupul kazah KazMunaiGaz a plătit-o pentru 75% din acţiunile Rompetrol. Contactată de Cotidianul, Adriana Halpert, coordonatoarea ?Adevărul 500 miliardari?, nu a confirmat poziţia întâi pentru Patriciu.
De altfel, averile celor mai bogaţi oameni din România sunt dificil de estimat. Gigi Becali, cu o avere estimată anul trecut de către revista ?Capital? la 2,8-3 miliarde de dolari, derulează afaceri în imobiliare, industrie şi fotbal. Spre exemplu, omul de afaceri deţine 250 de hectare de teren în cartierul bucureştean Pipera, pe lângă alte terenuri în sectorul 1 şi 2 al Capitalei, în Popeşti-Leordeni, Baloteşti, Otopeni, Brăila şi Piteşti. Lista averilor lui Becali este completată şi de ?palatul? din Aleea Alexandru nr. 1, a cărui valoare este estimată la 25 de milioane de euro. Becali este acţionar şi la producătorul de armament Mecanica Drăgăşani, şi la Avicola Iaşi. Cu toate acestea, ar fi bine de ştiut dacă cele două publicaţii au luat în calcul valoarea terenurilor la noile cotaţii de pe piaţa liberă, o dată cu noua criză mondială.
În ceea ce îl priveşte pe Patriciu, acesta aprecia ca suma avansată de americani este mai aproape de ?valoarea? sa - 2,5 miliarde de dolari, faţă de cele 3,1-3,3 miliarde ale românilor. Spre deosebire de Becali, care a investit doar în România şi preponderent în imobiliare, Patriciu are bani aruncaţi pe mai toate bursele mari ale lumii, şi are investiţii în media, energii alternative, imobiliare şi IT.
De asemenea este de luat în calcul că anii trecuţi apariţia topului celor mai bogaţi români nu a fost lipsită de controverse, în contextul în care persoane cu averi notabile nu sau regăsit printre listele publicate, punând la îndoială veridicitatea şi imparţialitatea informaţiilor publicate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Dinu Patriciu Gigi Becali
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close