Antena 3 CNN Economic Biz News Business Românii lipsesc 2,2% din totalul zilelor lucrătoare dintr-un an. Ce înseamnă asta în bani

Românii lipsesc 2,2% din totalul zilelor lucrătoare dintr-un an. Ce înseamnă asta în bani

Românii lipsesc 2,2% din totalul zilelor lucrătoare dintr-un an. Ce înseamnă asta în bani
Sursa foto: foto: pixabay.com
12 Ian 2016   •   11:41

Rata absenteismului în România, adică proporția zilelor de absență din totalul zilelor lucrătoare dintr-un an, a fost de 2,2% în 2015, potrivit studiului PwC Saratoga, în ușoară scădere față de 2014, atunci când a fost de 2,4%, scrie profit.ro. Aceasta s-a tradus într-un cost de 703 euro per angajat la nivelul pieței generale, costul absenteismului fiind mai scăzut în retail (440 euro pe an per angajat) și mai mare în sectorul farmaceutic (1.132 euro per angajat), proporțional  cu remunerația medie a personalului din fiecare sector.

"Rata absenteismului din România, care include absențele nemotivate, cât și pe cele din motive medicale, este similară cu cea din țările din regiune. Cu toate acestea, absenteismul continuă să genereze costuri semnificative pentru organizații. În acest context, devine din ce in ce mai importantă explorarea de către angajatori a cauzelor acestuia, prin practici specifice de resurse umane (de exemplu, prin studii periodice de satisfacție a angajatilor), precum și prin dezvoltarea de programe ținite de combatere a absenteismului (de exemplu, programe de motivare sau programe care vizează starea de sănătate a angajaților", a declarat Horațiu Cocheci, senior manager, liderul echipei de Servicii de Consultanță în Resurse Umane, PwC România.

Rentabilitatea capitalului uman (exprimată prin numărul de unități monetare generate de un angajat pentru fiecare unitate monetară investită de companie în remunerația sa) se menține la același nivel cu cel din anul precedent (1,30).

Mai mult, pe profit.ro

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close