Antena 3 CNN Economic Biz News Business OMC: Volumul de comerţ va scădea 10% în 2009

OMC: Volumul de comerţ va scădea 10% în 2009

OMC: Volumul de comerţ va scădea 10% în 2009
Sursa foto: schimburi comerciale
23 Iul 2009   •   10:37

Organizaţia Mondială a Comerţului se aşteaptă la un declin al comerţului mondial cu 10 procente în 2009, potrivit raportului anual al OMC. Acesta analizează diferite măsuri convenite de guverne în timp de criză şi implicaţiile lor asupra economiei şi sistemului de comerţ.

Pascal Lamy, directorul general al OMC, declara că statele trebuie să reziste tentaţiei de a pune bariere în jurul pieţelor lor interne.

?O soluţie atractivă pe termen scurt de a păstra producţia şi consumul la nivel intern devine o piatră de moară atârnată de gâtul statului?, aprecia Lamy.

"Multe guverne şi-au afirmat intenţia de ţine pieţele deschide. Dar rămân încă riscuri importante şi se cere atenţie ."
OMC aprecia că fenomenul de către globală a cererii înrefistat în toamna lui 2008 şi începutul 2009 alimentată de falimentul Lehman Brothers are un impact profund asupra activităţii pe pieţele globale.

"În ultimele câteva luni, comerţul s-a contractat mai mult decât oricând, din 1930. Creşterea economică va fi negativă în acest an şi este puţin probabil să avem o creştere economică sustenabilă până în 2010."
OMC crede că economia globală dă semne de revenire, Asia fiind în frunte. Prezice că performanţa scăzută a economiilor europene va rezulta în depăşirea Germaniei de către China ca lider mondial în export, în anul următor. În 2008, exporturile Germaniei au fost de 1.47 trilioane dolari, faţă de cele 1.43 trilioane dolari ale Chinei.
Totuşi, în pofida promisiunilor de a ţine pieţele deschise, cercetările OMC şi ale Băncii Mondiale au arătat că cel puţin 40 de state au recurs la măsuri protecţioniste, permise conform acordurilor OMC.
Organizaţia mai arăta că SUA a fost cel mai mare importator în 2008, cu mărfuri aduse în valoare de 2,17 trilioane dolari, 13.2% of din total, urmată de Germania cu 1.21 trilioane dolari .


Antena3.ro

×
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close