Antena 3 CNN Economic Biz News Business Opoziţia ucraineană atacă fuziunea Gazprom-Naftogaz

Opoziţia ucraineană atacă fuziunea Gazprom-Naftogaz

Opoziţia ucraineană atacă fuziunea  Gazprom-Naftogaz
Sursa foto: gazprom
05 Mai 2010   •   16:02

Fuziunea propusă între cele mai mari companii de gaz din Rusia şi Ucraina a provocat un adevărat val de critici în rândul opoziţiei ucrainene.
Premierul rus Vladimir Putin a propus vineri crearea unei companii mixte între gigantul energetic al Rusiei, Gazprom, şi monopolistul de gaz al Ucrainei Naftogaz.
Omologul său ucrainean Mikola Azarov a calificat-o ca fiind "o mutare inoportună" din partea lui Putin, dar a promis să analizeze propunerea.
"Încercarea de a rezolva conflictul gazului de o asemenea manieră este ca şi cum ai rezolva o durere de cap împărţind-o în patru," arăta vicepreşedintele comisiei parlamentare ucrainene pentru combustibil Mihail Volineţ.
"Crearea unui joint venture înseamnă achiziţia de facto a Naftogaz de către Gazprom şi pierderea independenţei energetice a Ucrainei."
Parlamentarul, membru al partidului Iuliei Timoşenko, arăta că propunerea lui Putin nu are nimic de-a face cu preţul la gaz.
Anterior, şeful corporaţiei nucleare a Rusiei- Rosatom, Serghei Kirienko, arăta că Rusia şi Ucraina ar putea crea un joint venture nuclear pe baza companiilor ruseşti Atomenergomaş şi cea ucraineană Turboatom .
Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, susţinea că propunerea Moscovei are mai multe 'pro' decât 'contra'. Peskov arăta că dacă Gazprom fuzionează cu Naftogaz, reţeaua de tranzit a Ucrainei va fi modernizată.
Opoziţia ucraineană a convocat mitinguri pe 11 mai pentru a protesta contra ?vânzării? Ucrainei.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Gazprom
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close