Antena 3 CNN Economic Biz News Business Opt companii doresc să administreze Fondul Proprietatea

Opt companii doresc să administreze Fondul Proprietatea

Opt companii doresc să administreze Fondul Proprietatea
Sursa foto: fondul proprietatea
23 Ian 2009   •   00:13

Fondul Proprietatea îşi caută un administrator, iar la depunerea dosarelor pentru alegerea unuia, opt companii şi-au manifestat interesul. AVIVA Global Services, BlackRock, Credit Suisse & OTP, FINAG Holding Gmbh, Franklin Templeton Investments, ING Invest Management, Morgan Stanley şi Julius Baer sunt cele care ar dori să stăpânească cele aproximativ patru miliarde de euro.
"În perioada următoare, comisia de selecţie a administratorului pentru Fondul Proprietatea va reveni cu amănunte, conform prevederilor legale în vigoare", se precizază în comunicatul Fondului.
Toate ofertele au venit în ultima zi, joi. Până miercuri, nici o companie nu depusese oferte, ele aşteptând ultima oră pentru a aduce dosarele.
Miercuri, guvernul a decis schimbarea preşedintelui Fondului Proprietatea. Sebastian Vlădescu a fost înlocuit cu Enache Jiru, iar membrii comisiei au rămas Galina Narcisa Oprea, Dinu Marin, Nicolae Cinteză şi Bogdan Alexandru Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
Anul trecut, 28 de companii au trimis scrisori de intenţie pentru administrarea Fondului.
Miza este mare dacă se ţine cont de faptul că societatea care va câştiga va obţine un câştig anual de 40-80 de milioane de euro, rezultat din comisionul standard practicat pentru administrarea unor fonduri- 1-2 procente.
Pentru multe dintre companii, acest venit ar putea fi o adevărată binecuvântare, având în vedere că au fost nevoite să apeleze la ajutorul statului pentru a depăşi criza finaciară.
ING a primit un împrumut de 10 miliarde euro din partea statului olandez anul trecut, iar Morgan Stanley a renunţat la statutul de bancă independentă de investiţii şi a devenit holding bancar, din cauza pierderilor, în timp ce FINAG Holding, parte a grupului austriac Erste, negociază un îmărumut de la stat.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Fondul Proprietatea Sebastian Vladescu
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close