Antena 3 CNN Economic Biz News Business Pâinea se scumpeşte la primăvară

Pâinea se scumpeşte la primăvară

Pâinea se scumpeşte la primăvară
29 Ian 2007   •   14:40

Preţul pâinii ar putea creşte în martie-aprilie din cauza epuizării stocurilor şi a achiziţionării grâului de pe piaţa internaţională la preţuri mai ridicate, a declarat, luni, pentru Rompres, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie - ROMPAN, Aurel Popescu. Acesta a precizat că la ora actuală stocurile de grâu pentru procesare se ridică la 300.000 de tone, ceea ce înseamnă că vor acoperi consumul intern pentru circa două luni.

?Vom depinde în mare măsură de evoluţia preţului grâului pe piaţa internaţională care la ora actuală este de 180-200 euro/tonă adus la moară?, a spus Popescu, subliniind că şi de pe piaţa internă grâul se cumpără la preţuri comparabile cu cele de pe piaţa externă, în jur de 5.000-6.000 lei vechi/kg.

Preşedintele ROMPAN consideră că această situaţie s-a creat şi din cauza ordonanţei privind stocurile excedentare, care îi obliga pe procesatorii din industria alimentară să plătească o taxă dacă deţin stocuri excedentare faţă de media anilor 2005 şi 2006. În industria de panificaţie, taxa pentru stocurile excedentare este de 80 euro/tonă.

Preşedintele Rompan a spus că nu poate preciza procentul de majorare a preţului pâinii, adăugând însă că va fi mai mic decât cel înregistrat în lunile octombrie-noiembrie 2006, care a fost de circa 10%.

Rompres

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close