Antena 3 CNN Economic Biz News Business Parteneriat Rusia-Venezuela pentru înfiinţarea unei bănci şi a unui combinat metalurgic

Parteneriat Rusia-Venezuela pentru înfiinţarea unei bănci şi a unui combinat metalurgic

Parteneriat Rusia-Venezuela pentru înfiinţarea unei bănci şi a unui combinat metalurgic
10 Noi 2008   •   11:00

Rusia şi Venezuela au încheiat mai multe memorandumuri, care vizează şi înfiinţarea unei bănci de dezvoltare deţinută în parteneriat de cele două ţări, cu un capital social iniţial de patru milioane dolari, transmite Ria Novosti. Celelalte documente, semnate la Caracas, în prezenţa preşedintelui venezuelean Hugo Chavez şi a vicepremierului rus, Igor Sechin, se referă la promovarea şi protejarea bilaterală a investiţiilor, un parteneriat în domeniul aluminiului şi cooperarea în sectorul industriei auto.
Prin urmare, Gazprombank, divizia de servicii financiare a gigantului Gazprom, va reprezenta Rusia la banca de dezvoltare înfiinţată de cele două ţări. Gazprom a inaugurat, vineri, o exploatare gazeiferă offshore în apele teritoriale ale Venezuelei.
Noua bancă se va axa pe finanţarea proiectelor de investiţii în Rusia şi Venezuela şi ar putea fi implicată în procesul de plată a livrărilor de petrol, spune ministerul rus de Finanţe.
Un reprezentant al ministerului de Finanţe de la Moscova a declarat că turbulenţele financiare mondiale oferă un moment bun pentru înfiinţarea unei astfel de bănci şi că instituţia şi-ar putea începe activitatea mai devreme, din cauza crizei mondiale.
În acelaşi timp, grupul RusAl, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu la nivel global, va construi un combinat metalurgic în Venezuela, operat în joint-venture cu guvernul de la Caracas.
Relaţiile dintre Rusia şi Venezuela au devenit tot mai strânse în ultimii ani. Tranzacţiile cu armament rusesc dintre cele două guverne, în valoare de miliarde de dolari, au condus la iniţiative de cooperare economică la scară largă, scrie Ria Novosti.
Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, se opune dominaţiei Statelor Unite în regiune şi s-a apropiat de Rusia, scrie agenţia rusă de presă.
Antena3.ro

×
Parteneri
Scandal monstru în Parlament: deputatul lovit în față de un fost ministru
x close