Antena 3 CNN Economic Biz News Business Patriciu: Preţul terenurilor nu doar va scădea, dar se va şi diferenţia

Patriciu: Preţul terenurilor nu doar va scădea, dar se va şi diferenţia

Patriciu: Preţul terenurilor nu doar va scădea, dar se va şi diferenţia
20 Mar 2008   •   19:25

Dinu Patriciu continuă previziunile în ceea ce priveşte domeniul sensibil al imobiliarelor. Invitat la Ştirea Zilei, cunoscutul om de afaceri a declarat că preţul terenurilor ?nu doar că va scădea, dar se va şi diferenţia?. Aşa că, pe măsură ce calităţile urbane se modifică, "preţul va scădea drastic?. Din păcate, ?la noi s-au învăţat toţi să câştige?, trecând peste "lecţia ciclicităţii". Acesta este motivul pentru care agenţii imobiliari nu cred într-o scădere a preţurilor în această sferă, atrage atenţia Patriciu.

Dinu Patriciu: Preţul terenurilor va scădea -  

Argumentele aduse în favoarea acestei ipoteze se leagă de numărul mare de terenuri care au intrat în circuitul civil, după ce multă vreme au fost prinse în procese care le ţineau pe loc. Pe de altă parte, fluidizarea transformării terenurilor agricole în terenuri construibile creşte din nou oferta, susţine omul de afaceri.

Tehnologiile de construcţie sunt mult învechite
În ceea ce priveşte preţul apartamentelor, Patriciu atrage atenţia că unul dintre factorii care duc la umflarea valorii lor îl reprezintă tehnologiile învechite de construcţie. ?Din păcate, piaţa imobiliară s-a umflat ca un balon, dar nu a dus şi la modificarea tehnologiilor de construcţie. Şi aşa construim mai scump decât în Germania sau în multe alte ţări europene, ori asta se resfrânge asupra preţurilor plătite?. Acest moment al crizei va avea însă şi un revers, căci constructorii vor fi siliţi să adopte tehnologii moderne, ne asigură omul de afaceri.

Era evident că vom avea o cădere la Bursa de la Bucureşti
În ceea ce priveşte căderea pe care a cunoscut-o joi Bursa de Valori de la Bucureşti, şi pe care Patriciu a anticipat-o, ea este ?rezultatul firesc? al crizei globale a sistemului financiar. ? Era evident că efectul întâmplărilor de pe pieţele financiare internaţionale va determina o cădere foarte puternică la Bucureşti?, a declarat el. Patriciu a calificat piaţa financiară românească drept imatură. ?Nu am investiţii pe Bursa de la Bucureşti şi nici nu intenţionez să am, în viitorul apropiat?, a conchis acesta.

Statul este un prost manager
Rolul statului în economie trebuie minimizat pe cât posibil. Şi asta pentru că statul este şi va fi întotdeauna un prost manager, susţine Patriciu. Unul dintre motivele acestei stări de fapt porneşte de la principiul că managementul unei societăţi trebuie să depindă de controlul acţionariatului. Ori, în cazul statului, controlul se întâmplă o dată la 4 ani, ?ori acesta este un motiv pentru care statul este un prost administrator?. ?Este un mecanism birocratic care nu poate fi inteligent?. Din acest motiv, ?el trebuie să fie doar arbitru, şi nu jucător?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close