Antena 3 CNN Economic Biz News Business Patriciu: proiectul Nabucco e o utopie

Patriciu: proiectul Nabucco e o utopie

Patriciu: proiectul Nabucco e o utopie
30 Mai 2007   •   21:44

Privatizarea companiei Romgaz în contextul nerealizării proiectului Nabucco ar putea fi singura soluţie de independenţă a României faţă de gazul din Rusia, a declarat preşedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, în cadrul unui seminar pe probleme de energie. ?Având în vedere faptul că proiectul Nabucco este o utopie a lumii moderne şi că proiectul concurent Blue Stream are mult mai multe şanse de realizare, privatizarea monstrului socialist rămas în viaţă, numit Romgaz, este singura soluţie de a nu deveni complet dependenţi de gazul rusesc?, a spus Dinu Patriciu.

Omul de afaceri consideră că România se poate impune prin capacitatea de depozitare a gazului pe care o are, multe companii fiind interesate în achiziţionarea de acţiuni la Romgaz. Grupul austriac OMV, lider în sectorul de petrol şi gaze din Europa Centrală, lucrează într-un consorţiu cu patru parteneri internaţionali - Mol în Ungaria, Transgaz în România, Bulgargaz în Bulgaria şi Botas în Turcia - pentru punerea în practică a proiectului Nabucco, o conductă de circa 3.300 km lungime, din Turcia până în Austria.

Pentru construcţia conductei Nabucco ar fi necesară o investiţie estimată la circa 4,6 miliarde euro. În acelaşi timp, grupul rus Gazprom promovează un proiect alternativ, Blue Stream-2, care va utiliza Turcia ca un punct de tranzit pentru exporturile de gaze ruseşti spre UE. Acest gazoduct ar urma să aibă o capacitate de tranzit de opt miliarde metri cubi pe an şi ar putea fi dat în exploatare în 2012.

Rompres

×
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close