Antena 3 CNN Economic Biz News Business Patriciu: tranzacţia are numai efecte benefice

Patriciu: tranzacţia are numai efecte benefice

Patriciu: tranzacţia are numai efecte benefice
27 Aug 2007   •   21:53
EXCLUSIV: Dinu Patriciu, preşedintele şi proprietarul grupului Rompetrol, înregistrat în Olanda, a vândut 75% din acţiuni către compania petrolieră de stat KazMunayGaz din Kazahstan. Invitat la Ştirea Zilei la Antena 3, Patriciu a dat asigurări că tranzacţia va avea numai efecte benefice asupra consumatorului român. "România are nevoie de o sursă alternativă care să nu poată fi manevrată politic. Este ceea ce am făcut eu prin această tranzacţie".

?Politica internă românească nu are niciun fel de legătură cu această afacere, şi cu asta am spus totul?, a declarat Dinu Patriciu referitor la o eventuală reconciliere cu preşedintele Traian Băsescu. El a precizat că a informat toate autorităţile statului ?care aveau dreptul să ştie despre această tranzacţie.?

?Mi-ar plăcea să am un show ca al lui Donald Trump?
Întrebat dacă i-ar plăcea să facă un show ca cel al magnatului american Donald Trump - dat fiind că îl va depăşi ca avere în Topul Forbes - Dinu Patriciu s-a declarat încântat de perspectivă. "Mi-ar plăcea să fac un show ca al lui Donald Trump, pentru că asta e o viaţă grea".

Omul de afaceri a explicat că, pentru a dezvolta o companie de mărimea Rompetrol, "ai nevoie de capitalul american şi de modul lor de a înţelege afacerile, dar în acelaşi timp şi de resursele şi îngemănarea cu Estul, pentru a avea o creştere sănătoasă". "Atuul partenerilor noştri sunt resursele naturale, dar şi cele financiare prin preţul plătit, care poate fi echilibrat şi prin capacitatea noastră de a finanţa investiţii în continuare".

"România are nevoie de o sursă alternativă care să nu poată fi manevrată politic. Este ceea ce am făcut eu prin această tranzacţie" -

Unde se duc banii primiţi prin această tranzacţie
Întrebat ce va face cu banii, omul de afaceri a afirmat că va investi o mare parte din această sumă în România. Unul dintre obiective este capitalizarea Fundaţiei ?Dinu Patriciu? pentru a fi capabilă să ofere anual 500 de burse pentru elevii de liceu şi 100 de burse pentru masteranzi în străinătate. ?Voi crea şi un fond de dezvoltare România ? Moldova pentru a investi în companii cu potenţial de dezvoltare regională?.

?Eu aveam trei alternative: una de a nu mă asocia cu nimeni şi de a creşte Rompetrol într-o lume care intră într-o criză financiară globală. A doua, să am un partener financiar minoritar. Însă această variantă era oarecum riscantă. Am avut chiar şi negocieri pe această temă. Iar a treia, cea pe care am ales-o?.

"Afacerile cu statul te duc sigur la dificultăţi financiare. Afacerile serioase cresc privat şi se feresc întotdeauna de afacerile cu statul. Domeniul în care trebuie investit este cel al intreprinderilor care îşi pot forma pieţe regionale."

?Voi investi în continuare în presă?
Omul de afaceri a precizat că va investi în continuare în presă, ?unul dintre domeniile cel mai puţin consolidate din istoria românească şi unde există dezechilibre?. ?Sub nicio formă această tranzacţie nu va duce însă la revenire în trombă în politică?, a subliniat Patriciu. ?Voi face mereu ceeea ce cred că este bine pentru a păstra spiritul liberal în societatea românească şi pentru a aduce în politica românească o mentalitate liberală?.

PATRICIU A VÂNDUT 75% DIN COMPANIA ROMPETROL
MOISE GURAN: PATRICIU E MAI BOGAT DECÂT ŢIRIAC - {a}rompetrol_27aug.wav{/a}
PATRICIU: ACUM, ROMPETROL VA AVEA INDEPENDENŢĂ FAŢĂ DE RUSIA
REACŢIA CONCURENŢEI DIN ROMÂNIA Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close