Antena 3 CNN Economic Biz News Business Paul Krugman, laureatul premiului Nobel pentru Economie, avertizează: Ne îndreptăm spre recesiune!

Paul Krugman, laureatul premiului Nobel pentru Economie, avertizează: Ne îndreptăm spre recesiune!

Paul Krugman, laureatul premiului Nobel pentru Economie, avertizează: Ne îndreptăm spre recesiune!
14 Oct 2008   •   12:30

Lumea întreagă se îndreaptă către recesiunea economică iar acest lucru nu poate fi oprit, anunţă laureatul premiului Nobel pentru Economie, în 2008, Paul Krugman, citat de Reuters. Planurile europene şi american nu vor reuşi să acopere golurile lăsate de criza economică, avertizează acesta. Potrivit laureatului premiului Nobel, planul european de a-şi susţine băncile este mult mai sigur decât cel american care presupune ?achiziţia? datoriilor băncilor falimentare. Krugman spune că probleme financiare au afectat, deja, sectoare importante ale economiei mondiale.
?Vom vedea peste ceva timp dacă piaţa creditelor se va redresa, şi chiar dacă va fi aşa, nu înseamnă că economia îşi va reveni prea curând. Criza a creat un gol uriaş în economiile noastre, aşa încât chiar dacă deblocăm piaţa creditelor, eu tot cred că ne vom confrunta cu o recesiune destul de urâtă?, spune Krugman.
La începutul săptămânii, Krugman declara reporterilor suedezi că recesiunea este un fapt. Cel mai probabil vom avea parte de o perioadă lungă de probleme financiare. În cel mai bun caz, nu ne vom confrunta cu un colaps.
Statele din întreaga lume au decis să îşi coordoneaze acţiunile pentru a face faţă situaţiei economice grave. Ţările din UE sunt gata să cheltuiască 1500 de miliarde de euro pentru a salva băncile, iar Statele Unite şi-au arătat determinarea de a depăşi această criză. Cele mai afectate de criza economică sunt Statele Unite. Aici oficialii s-a străduit din greu pentru a ţine sub control economia şi să protejeze oamenii de impactul profund al crizei. Preşedintele Statelor Unite, George W. Bush, a declarat că măsurile de ieşire din criză vor continua.
?Vom continua să implementăm măsuri, în concordanţă cu planul stabilit de G7, pentru a ajuta bancile să obţină capital, a întări sistemul financiar, a dezgheţa pieţele şi a reda încrederea în sistemul nostru financiar?, a declarat preşedintele american.
În Europa, Statele din Eurogrup au alocat sume uriaşe pentru salvarea sistemelor bancare naţionale. Germania a aprobat un plan în valoare de 500 de miliarde de euro, Franţa unul de 360 de miliarde de euro, iar Austria 100 de miliarde de euro.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: recesiune economica Premiul Nobel
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close