Antena 3 CNN Economic Biz News Business Persian Pipeline, concurent pentru Nabucco. Iranul va construi un gazoduct către Europa

Persian Pipeline, concurent pentru Nabucco. Iranul va construi un gazoduct către Europa

Persian Pipeline, concurent pentru Nabucco. Iranul va construi un gazoduct către Europa
13 Oct 2008   •   22:20

Iranul intenţionează să construiască un gazoduct, denumit Persian Pipeline, pentru transportul gazelor naturale către Europa, separat de proiectul Nabucco, în care este implicată şi România, a declarat, luni, un oficial iranian.
Pentru a realiza acest obiectiv, statul islamic va renunţa unele proiecte privind gazul lichefiat pentru a-şi extinde capacitătile de export prin conducte, a declarat viceministrul iranian Akbar Torkan, citat de AFP.
Iranul are semnate câteva contracte pe termen lung pentru exportul a 83 milioane tone de gaz lichefiat, dar costisitoarele proiecte în cauză sunt întârziate din cauza lipsei investiţiilor şi din pricina obstacolelor politice. Intrucât tehnologia este stăpânită doar de câteva firme occidentale, guvernele europene au făcut presiuni asupra acestora să întrerupă legăturile cu Iranul din pricina programului nuclear al acestei tări.
Autorităţile de la Teheran, au sugerat, în trecut, că Iranul, care este al doilea stat în lume ca mărime a rezervelor de gaze naturale după Rusia, ar putea să se conecteze la gazoductul Nabucco.
Uniunea Europeană (UE), care sprijină Nabucco pentru a reduce dependenţa de gazul importat din Rusia, este puţin probabil să aprobe o conectare a Iranului la gazoduct, statul islamic aflându-se sub sancţiuni impuse de ONU şi NATO, scrie Reuters.
"Nu avem nicio legătură cu Nabucco şi după ce UE a anunţat că nu are nevoie de gazul Iranului am făcut planuri separate de Nabucco", a declarat Akbar Torkan, citat pe site-ul instituţiei. Nabucco este proiectat pentru a transporta 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din zona Mării Caspice către Austria, tranzitând Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria. Unele state europene, prntre care Turcia, Elveţia, Austria, Germania, Italia şi Grecia, sunt interesate să cumpere gaz din Iran, a spus Torkan. "Nu va exista competiţie cu Nabucco, iar traseul Persian Pipeline (...) este separat de cel al gazoductului Nabucco", a spus el.
Acţionarii gazoductului Nabucco, care are ca termen de finalizare 2013, sunt OMV - Austria, Transgaz - România, MOL - Ungaria, Bulgargaz - Bulgaria, Botas - Turcia şi RWE - Germania. Specialiştii au îndoieli privind posibilităţile statelor care investesc în Nabucco de a asigura gazul natural necesar livrărilor, întrucât acesta ar urma să provină din fostele state sovietice din zona Mării Caspice, supuse permanent unui important lobby rusesc.
Directorul general al MOL a declarat luna trecută că pentru ca Nabucco să devină realitate este nevoie ca Iranul să fie acceptat printre furnizori.
Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close