Antena 3 CNN Economic Biz News Business Petrom, locul 12 în topul firmelor din Europa Centrală

Petrom, locul 12 în topul firmelor din Europa Centrală

Petrom, locul 12 în topul firmelor din Europa Centrală
13 Sep 2007   •   02:24

Un număr de 32 de companii româneşti se află în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est, realizat de compania Deloitte Central Europe, cu sprijinul Deloitte România. Dintre cele 32 de nume româneşti, şapte companii se află între primele 100 de companii, poziţia cea mai avansată în top fiind ocupată de Petrom, respectiv locul 12. Mittal Steel Galaţi ocupă locul 63, în timp ce Electrica s-a situat pe 67, Dacia, pe 69, Metro România, pe 72, Rompetrol Rafinare, pe 73, iar Petrotel Lukoil, pe locul 100.

Topul este dominat de companiile din domeniul energiei şi resurselor, pe prima poziţie fiind grupul polonez PKN Orlen, urmat de Mol Ungaria, Skoda Auto Cehia, NJSC Naftogaz Ucraina, CEZ Cehia, Volkswagen Slovacia, Audi Ungaria, Nokia Ungaria şi TP Polonia. Cele mai multe companii care figurează în acest top sunt din Ungaria, Cehia, Ucraina, ţări care s-au integrat în Uniunea Europeană cu mult înaintea ţării noastre.
Intrarea României în UE la 1 ianuarie 2007 a determinat însă ca şi investitorii străini să se uite cu mai multă încredere spre această zonă, astfel că este de aşteptat ca investiţiile să se majoreze semnificativ.

Top 500 este realizat pe baza unor criterii cum ar fi cifra de afaceri pe ultimii trei ani, număr de angajaţi, profit şi alte criterii. Pentru realizarea acestui top au fost analizate companii din 14 ţări, printre care şi Ucraina, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Estonia, Croaţia etc. Vecinii de peste Dunăre sunt prezenţi în acest top cu doar nouă companii.

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close