Antena 3 Economic Biz News Business Petrom, pregătit să exporte gaze prin gazoductul Nabucco

Petrom, pregătit să exporte gaze prin gazoductul Nabucco

26 Feb 2008   •   11:31
Petrom, pregătit să exporte gaze prin gazoductul Nabucco

Petrom ar putea exporta gaze prin gazoductul Nabucco, proiect în care este implicat şi acţionarul majoritar al companiei, grupul austriac OMV. Gazele astfel exportate vor proveni doar din importuri, a declarat, marţi, directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe. "Sigur că vom exporta gaze prin Nabucco, dacă va exista posiblitatea", a confirmat Gheorghe, potrivit Mediafax. Reprezentanţii Petrom au dat asigurări că este vorba despre gaze provenite din import şi nu din producţia internă a companiei.

Petrom analizează şi posibilitatea de a înmagazina gaze în depozite, ceea ce i-ar conferi un avantaj în momentul în care Nabucco va deveni funcţional.

România, prin Romgaz şi Petrom, asigură circa 65% din consumul anual, de 18 miliarde metri cubi. Circa 35% provine din importuri indirecte din Rusia. Producţia de gaze a Petrom a scăzut anul trecut cu 3%, la 5,75 miliarde de metri cubi.

Consorţiul Nabucco este alcătuit din companiile OMV(Austria), MOL (Turcia), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).

Gazoductul, care urmează să traverseze Turcia şi regiunea Balcanică către Austria, reprezintă un element central al planurilor UE de reducere a dependenţei Europei faţă de importurile de gaze din Rusia.

Principalul proiect care rivalizează cu Nabucco este gazoductul South Stream, la care participă Turcia, România, Ungaria, Bulgaria şi Austria.

Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close