Antena 3 CNN Economic Biz News Business Piaţa auto a UE plânge după personal calificat

Piaţa auto a UE plânge după personal calificat

Piaţa auto a UE plânge după personal calificat
14 Feb 2007   •   19:40

Pe măsură ce industria auto europeană şi-a mutat centrele de producţie din Vest în Est, Slovacia şi-a dobândit reputaţia de ?Detroit-ul european?, însă noile uzine construite au înghiţit toată forţa de muncă disponibilă astfel că în prezent constructorii trebuie să ofere noi stimulente salariale sau să se orienteze spre ţările vecine pentru a găsi forţă de muncă, informeazã Reuters. ?Ne confruntăm cu o absenţă de personal pentru anumite posturi. Există prea puţini muncitori, cu o pregătire înaltă. Am început să dăm anunţuri în ţările vecine?, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului auto sud-corean Kia Motors, Dusan Dvorak.

Kia Motors este ultimul mare constructor auto care a decis să-şi construiască o uzină de ansamblare în Slovacia, după rivalii Volkswagen şi PSA Peugeot Citroen, pentru a profita de mâna de lucru ieftină, taxele reduse şi poziţia geografică a Slovaciei. Confruntându-se cu aceeaşi tendinţă, grupul francez Peugeot a demarat o abordare mai directă, vizând creşterea pregătirii profesionale a muncitorilor şi tehnicienilor care lucrează pe liniile de ansamblare. ?Am decis să colaborăm cu şcolile tehnice astfel încât acestea să instruiască oameni cu pregătire specială pentru industria auto. Este important atât pentru noi cât şi pentru furnizorii noştrii sã beneficieze de un personal înalt calificat?, a declarat purtătorul de cuvânt de la filiala slovacã a grupului, Peter Svec.

Anul trecut, Slovacia a produs 267.032 autovehicule, situându-se în urma ţărilor vecine Cehia şi Polonia cu 826.629 autovehicule şi, respectiv, 589.561 autovehicule produse. Cu toate acestea, potrivit firmei de consultanţã J.D. Power Automotive Forecasting, pânã în anul 2012 Slovacia ar urma sã ajungă la o producţie de 840.713 autovehicule de pasageri pe an, adică cel mai ridicat procent de autovehicule per capita din lume. Şi ţările vecine vor cunoaşte aceeaşi tendinţă, PricewaterhouseCoopers Automotive Institute prognozând că până în 2011 capacităţile de producţie de autovehicule din Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia vor creşte cu 43%, pânã la 3,46 milioane autovehicule pe an, adicã aproximativ patru procente din producţia mondială de autovehicule uşoare.

Antena 3

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close