Antena 3 CNN Economic Biz News Business Piaţa construcţiilor din România se bazează pe fondurile de la UE pentru a evita criza economică

Piaţa construcţiilor din România se bazează pe fondurile de la UE pentru a evita criza economică

Piaţa construcţiilor din România se bazează pe fondurile de la UE pentru a evita criza economică
13 Oct 2008   •   09:15

Piaţa românească a construcţiilor işi va tempera ritmul de creştere, pe fondul turbulenţelor inregistrate pe pieţele financiare, însă antreprenorii din construcţii mizează pe dezvoltarea lucrărilor de infrastructură şi a lucrărilor agro-indusriale, acestea fiind susţinute şi de fonduri nerambursabile din partea UE.
Calculul se bazează pe faptul că în perioada 2008-2009, România beneficiază de fonduri nerambursile , prin programul ISPA, în valoare de 850 milioane euro, din partea Uniunii Europene si peste opt miliarde pentru agricultură în perioada 2008-2013, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurala.
In acest context, pentru anul 2009 a fost estimat un ritm de creştere diminuat la 10-15% în construcţii, fată de 28% nivelul prognozat pentru 2008.
De altfel, piaţa construcţiilor este strâns legată de piaţa imobiliară şi va fi influenţată în schimb construcţiile de infrastructură si cele industriale vor creşte, scrie ?România Liberă?, citându-l pe Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii. In plus acesta apreciază că speculatorii vor fi cei mai afectaţi. Totuşi, ca în multe alte situaţii în România, şi aceasta este o piaţă aparte, faţă de alte pieţe europene.
?Deocamdată, in România nu se poate vorbi de o lipsă de oferte pe piaţa construcţiilor, chiar dacă volumul tranzacţiilor imobiliare a scăzut în acest an şi ar putea să mai scadă, datorită umflării speculative a preţurilor", afirma şi Marin Cristea, directorul general al Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO). Cristea se aşteaptă la o reglare a pieţei în următoarea perioadă, iar dezvoltatorii vor fi nevoiţi sa aducă preţurile locuinţelor la un nivel realist pentru a le putea vinde.
Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close