Antena 3 CNN Economic Biz News Business Pierderi de peste 10 miliarde de euro la BVB, de la începutul crizei financiare

Pierderi de peste 10 miliarde de euro la BVB, de la începutul crizei financiare

Pierderi de peste 10 miliarde de euro la BVB, de la începutul crizei financiare
11 Oct 2008   •   16:29

În contextul crizei financiare mondiale, Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat pierderi de peste 10 miliarde de euro. Numai vineri, când a rămas în starea de predeschidere, s-au înregistrat pierderi de peste 2 miliarde de euro. În total, investitorii au pierdut în timpul crizei 40% din avere. Bursa de Valori Bucureşti avea pe 15 septembrie, ziua falimentului băncii Lehman Brothers, o capitalizare de peste 26 de miliarde de euro. Pe 9 octombrie, aceasta scăzuse până la 18,5 miliarde de euro, la care se adaugă şi paguba de 2,2 mi­liarde de euro, înregistrată vineri, când majoritatea titlurilor au pierdut aproximativ 15%.
De la începutul anului, Bursa a pierdut aproape 64%din valoare, în condiţiile în care Societăţile de Investiţii Financiare au pierdut mai mult de trei sferturi.
Pe 8 octombrie, Bursa de la Bucureşti şi-a suspendat pentru prima dată tranzacţiile de la începutul crizei economice mondiale, iar operaţiunile n-au fost reluate toată ziua. A doua zi, la reluarea tranzacţiilor, Bursa a fluctuat şi a terminat tot pe minus. Cele mai afectate au fost SIF-urile, care au ajuns chiar şi la un minus de aproape 12%. Vineri, într-o măsură fără precedent, Consiliul Bursei a hotărât ca aceasta să nu se deschidă şedinţa de tranzacţionare, ci să se menţină în starea de predeschidere până aproape de final. După- amiază, bursa s-a deschis pentru câteva minute.
Măsura a fost luată pentru a proteja investitorii de propria lor panică, după ce joi seara, bursele occidentale au închis pe minus cu 2-3%, deşi în timpul zilei erau pe plus cu aceleaşi procente.
Antena 3

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close